Șeful PA: „Dacă îmi dau demisia, fac și mai mare haos pentru procuratură”
Viorel Morari, care exercită mandatul de șef al Procuraturii Anticorupție de mai bine de trei luni, afirmă că plecarea sa din funcție acum, în contexul intrării în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, ar crea „și mai mare haos”, dar susține că „dacă considerați că nu sunt careva rezultate vizibile, cereți decizia mea”. Afirmațiile sunt făcute de șeful Anticorupție după ce în iunie curent, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, spunea că dacă până la 1 august, nu va avea „intima convingere că poate schimba lucrurile”, inclusiv revigorarea anumitor dosare, atunci va avea obligaţia să-și depună demisia. Întrebat acum despre rezultatele obținute și decizia sa, Morari a precizat că „este un răspuns cu mult mai complicat”, dar și că va reveni cu unele concretizări.
„Este un răspuns cu mult mai complicat, în primul rând. În al doilea, după 1 august au apărut foarte multe probleme, iar dacă imediat îmi dau demisia și mai mare haos fac pentru procuratură. Deci, o să vă comunic referitor la decizia mea, dar dacă considerați că nu sunt careva rezultate vizibile cereți decizia mea. Dacă nu simțiți că au fost careva modificări la acest moment, întreprinse de când sunt la conducere, înseamnă că cereți demisia mea. Dar eu o să vin cu careva concretizări”, a delcarat Morari pentru ZdG.
Citiți AICI interviul cu Viorel Morari din 17 iunie 2016, despre averea și veniturile cu care a venit la șefia Procuraturii Anticorupție, despre dosare Filat și Șor, investigația delapidărilor de la Banca de Economii și coruptibilitatea procurorilor.
Viorel Morari a fost desemnat la 22 aprilie câştigătorul concursului pentru funcţia de șef al Procuraturii Anticorupție. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj, de 9,37, fiind singurul dintre cei cinci candidaţi cu o medie a notelor de peste nouă .
Viorel Morari a fost şef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi ale SV. Anterior, Morari a condus PA, din postura de interimar, timp de jumătate de an, fiind demis în ianuarie 2013, după plecarea lui Valeriu Zubco şi instalarea în fruntea PG a lui Andrei Pântea. Ex-procurorul general interimar l-a învinuit atunci pe Morari de nereguli în activitate, solicitând Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) iniţierea unei proceduri disciplinare pe numele acestuia. În aceeaşi perioadă, şi Viorel Morari a depus la CSP o plângere pe numele lui Pântea. Ambele sesizări, însă, au rămas fără rezultate. Totuşi, cel care a plecat, într-un final, din PG a fost Pântea, în urma mai multor acuzaţii care i-au fost aduse.
La 1 august a intrat în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură. Pe lângă alte schimbări generate, aceasta, presupune reducerea, de la nouă, la două procuraturi specializate. Continuă să activeze Procuratura Anticorupție și, în premieră, este creată Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în baza unei direcții a Procuraturii Generale (PG).