Ministrul Justiției despre decesul lui Andrei Brăguța: „Sunt vizate mult mai multe instituții decât se vorbește public”
Decesul lui Andrei Brăbuța la 29 august în penitenciarul „Pruncul” este investigat de către procurori, de aceea nu pot fi făcute publice detaliile anchetei, explică ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Invitat la emisiunea „Important” de la TVC 21, ministrul a declarat că există mai multe semne de întrebare în acest dosar, de aceea oamenii legii investighează toate aspectele pentru a stabili cine se face vinovat.
„Raportul de expertiză, așa cum a fost anunțat de către procurori și de avocații lui printre altele, spune că persoana a murit din cauza unei tuberculoze purulente. Nu înseamnă însă că în acest caz, nu au existat sau nu există unele umbre care nu ridică alte semne de întrebare. Nu înseamnă că nu au existat, pe lanț, în mai multe instituții, neregularități care trebuie să fie foarte atent apreciate și de intervenit foarte prompt și foarte determinat pentru ca pe viitor unele din acele lucruri care s-au produs să nu se mai producă pentru viitor. Eu am unele opinii în privința unor lucruri însă nu știu în ce măsură acum, azi, aici aș putea să deschid unele cărți până când procurorii nu și-au spus cuvântul, într-un final”, a declarat Vladimir Cebotari.
Întrebat dacă acesta este un caz unic sau reprezintă un fenomen, ministrul a afirmat că nu-l poate califica drept fenomen, însă cumulul de factori este unul critic și a arătat că există foarte multe probleme:„Probleme care la prima vedere par minore, dar care în cumulul lor pot crea și consecințe grave”.
„Andrei Brăguă a fost bătut cu bestialitate, așa cum spun organele procuraturii, în izolatorul de detenție preventivă a Comisariatului de Poliție Ciocana, care nu este o instituție subordonată Ministerului Justiției”, a punctat ministrul.
Întrebat de ce a suspendat din funcție câțiva funcționari ai Ministerului Justiției, Vladimir Cebotari a precizat că există multe semne de întrebare și în privința modului în care „a fost primită persoana în Penitenciarul nr. 13 la 21 august, cum nu a fost primită la data de 24, cum s-au făcut investigațiile din 24-24 august”.
„Eu vreau să primesc răspuns la toate întrebările, vreau să nu am semne de întrebare față de angajații din sistemul care este în subordinea mea. Dacă vor fi aceste semne de întrebare, eu vreau să văd răspunsuri, iar dacă voi constatat probleme, vreau să văd cum pe viitor să le evit. Este un lucru absolut firesc”, a explicat ministrul Cebotari.
Ministrul a spus că semne de întrebare ridică și faptul că rudele lui Andrei Brăguța au aflat despre moartea acestuia abia la trei zile de la deces.
„Din spusele medicilor care erau de serviciu în acea zi, ei la ora 9 dimineața deja au dat telefoane și au informat și conducerea penitenciarului de tip spitalicesc în care se afla, și conducerea de vârf. Ei mai afirmă că au dat și alte telefoane. Eu nu am să le spun acum, pentru că acest lucru este investigat de organele procuraturii”, a declarat ministrul.
Referitor la faptul că Andrei Brăguță, care suferea de schizofrenie (tulburare este caracterizata prin manifestari psihopatologice majore, ilustrate in plan clinic prin tulburari de comunicare, comportament, cognitive, de dispozitie si vointa. Schizofrenia este considerata cea mai severa, dramatica si de neinteles boala psihica – n.r.) nu putea fi încarcerat, ministrul a precizat că plasarea unei persoane într-o instituție penitenciară se face în baza unei încheieri judecătorești, dar și că toate documentele care sunt anexate la dosarul respectiv vorbesc „evaziv și încurcat” că persoana putea fi plasată în penitenciar de tip spitalicesc.
„Acesta este un alt lucru care este investigat de organele procuraturii și nu mă pot expune. Există, în lanț, mai multe semne de întrebare, care vizează mult mai multe instituții decât se vorbește public. Noi nu putem astăzi să deschidem toate cărțile, atât timp cât acest lucru este vizat sau este investigat în cadrul urmăririi penale. În același timp, eu am marea convingere că organele procuraturii acest lucru nu-l vor tergiversa și la toate întrebările vor veni cu un răspuns într-un termen destul de scurt”, a explicat ministrul, precizând că suspendarea din funcție a judecătorului care a emis mandatul de arest pe numele lui Andrei Brăguța poate fi cerut doar de către procurorul general atunci când constată că există suficiente probe ca această persoană să fie suspendată, dacă menținerea în funcție poate aduce mai multe daune.
Andrei Brăguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13.
Procuratura Generală a inițiat un dosar penal pe cazul decesului lui Andrei Brăguța. În cadrul anchetei au fost reținute cinci persoane: trei polițiști și doi deținuți.