Executorul „cu nouă vieți” vorbește despre dosarul penal. PA explică de ce nu-l trimite în judecată de doi ani
Cauza penală de învinuire a executorului judecătoresc George Boțan în dosarul privind spălarea a 20 de miliarde USD prin intermediul instanţelor de judecată din R. Moldova nu a ajuns pe masa magistraților nici la doi ani și șase luni de la reținerea acestuia și punerea sub acuzare. În timp ce, Procuratura Anticorupție susține că întreprinde toate măsurile pentru efectuarea unei anchete complete, George Boțan susține că din 2016 n-a mai fost deranjat pe dosar și nu cunoaște soarta lui.
George Boțan, alături de alți trei doi executori judecătorești și 15 magistrați a fost reținut la 20 septembrie 2016 acuzați de complicitate la spălarea a 20 de miliarde USD prin intermediul instanţelor de judecată din R. Moldova. În februarie 2017, PA a trimis în instanță 16 învinuiți, cu excepția executorului George Boțan.
George Boțan are în prezent statut de învinuit în cadrul cauzei penale pornite în baza unei bănuieli rezonabile de cauzare de către acesta a daunelor materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune.
„Dosarul nu a fost trimis în judecată din două considerente. Sunt unele încheieri de-ale lui emise care sunt contrafăcute, adică nu sunt emise de către el. Asta s-a constatat în cadrul urmăririi penale. Al doilea aspect ține de faptul că el a depus un autodenunț, iar în baza lui a fost pornită o altă cauză penală. Acum se suprapun. Da, el a făcut un autodenunț pe faptul învinuirilor respective. El este, sigur, urmărit penal”, explica, în februarie 2017, șeful PA, Viorel Morari motivul pentru care executorul nu a fost trimis pe banca acuzaților.
Dosarul pe numele lui George Boțan nu a ajuns în instanță nici la doi ani de la aceste declarații.
„În prezent, de către organul de urmărire penală, se întreprind toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă, a circumstanțelor cauzei, de a evidenția atât circumstanțele care dovedesc vinovăția învinuitului, cât și cele care îl dezvinovățesc, precum și circumstanțele care îi atenuează sau agravează răspunderea”, explică într-un răspuns din 16 aprilie 2019, șeful PA motivele pentru urmărirea penală este tergiversată.
George Boțan susține că nu cunoaște la ce etapă este dosarul și că nu a fost audiat decât în 2016, când a fost reținut și ulterior plasat în arest.
„Am fost audiat când am depus denunțul. Am fost audiat, am dat explicații. Am dat acte, au fost ridicate dosarele de executare. Ulterior, nu-mi amintesc să mai fi fost audiat pe acel dosar. Când am fost plasat în arest eu în explicațiile mele am făcut trimitere la dosarul din 2014. Ulterior n-am mai fost deranjat pe dosarul cela. Nu cunosc soarta lui”, declară George Boțan.
Întrebat despre sumele care figurau în ordonanțele din gestiunea sa, George Boțan a evitat să ofere un răspuns exact, precizând doar că sumele erau în USD, cât despre numele implicate, a declarat că ar fi vorba despre companii străine, dar și persoane fizice din R. Moldova: „Denumirile întreprinderilor nu mi le amintesc”.
„Am primit trei ordonanțe din cele vizate în „laundromat”, dar la acel moment nu știam despre faptul că are loc operațiunea de spălare a banilor în R. Moldova, pentru că nu era publică nici în presă, nici între colegi nu s-a discutat astfel de moment. Or, odronanță cu sumă mare bănească pentru mine nu este ceva ieșit din comun. Eu primesc ordonanțe, titluri, hotărâri cu sume foarte mari. La a treia sau a patra zi de lucru eu am stopat toate acțiunile pe executarea asta și am făcut denunțul, deoarece am observat anumite mișcări care nu erau standarde în cadrul procedurii de executare. Denunțul l-am făcut la anticorupție, dar în presă nu era nicio informație despre treaba asta. (…) Sumele erau foarte mari, dar nimic nu era ieșit din comun. Erau trei dosare. Am lucrat doar patru zile pe ele”, explică George Boțan întrebat despre ordonanțele pe care le-a primit spre executare.
Citiți și: