Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Executorul „cu nouă vieți” scapă…

Executorul „cu nouă vieți” scapă și de dosar penal? Dosarul lui George Boțan nu a fost trimis în judecată

George Boțan: foto, captură video, protv.md

Procuratura Anticorupţie anunţa, la începutul lunii februarie, despre terminarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din R. Moldova.

Inculpaţilor le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.

Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea, prin sistemul bancar din R. Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă. Deşi investigaţiile privind spălătoria rusească au durat mai mult timp, alte acţiuni de urmărire penală ale procurorilor au permis acumularea unor probe pertinente pentru a demonstra implicarea celor învinuiţi în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi cauze penale.

Deși inițial trei executori judecătorești au fost reținuți, iar altul – anunțat în urmărire internațională, doar doi executori au ajuns în judecată. ZdG a aflat că executorul judecătoresc care a scăpat, până acum, este controversatul George Boțan, despre care am scris anterior că ar fi ieșit basma curată și din alte situații dubioase.

Citiți și: Numele celor 3 executori judecătorești reținuți în dosarul spălării miliardelor

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție a declarat pentru ZdG că dosarul pe numele lui George Boțan nu a fost trimis în judecată pentru că urmărirea penală în cazul acestuia încă nu a fost finalizată, existând mai multe circumstanțe noi.

„Dosarul nu a fost trimis în judecată din două considerente. Sunt unele încheieiri de-ale lui emise care sunt contrafăcute, adică nu sunt emise de către el.  Asta s-a constatat în cadrul urmăririi penale. Al doilea aspect ține de faptul că el a depus un autodenunț, iar în baza lui a fost pornită o altă cauză penală. Acum se suprapun. Da, el a făcut un autodenunț pe faptul învinuirilor respective. El este, sigur, urmărit penal. Noi nu am finalizat urmărirea. La el, pur și simplu, e mai încurcat decât în cazul altora. Dosarul este în gestiune. Noi investigăm. Noi nu am terminat toate acțiunile de urmărire penală. Nu am putut să așteptăm ca să-l trimitem și pe el în judecată ca să facem un comunicat  de presăgeneral. Vedem ce va fi. Dacă se stabilește vinovăția lui, sigur că va fi trimis în judecată”, susține Morari.

„Să vă explic. În cazul lui, vreo 25% din încheierile de încasare a sumelor sunt emise de către el. Restul încheierilor în baza cărorar au fost efectuate tranzacțiile de încasare a sumelor de bani sunt contrafăcute. Asta a stabilit expertiza. Apoi, el a făcut autodenunț. La noi era dosar în baza autodenunțului lui că încheierile erau contrafăcute. În baza expertizei, ulterior, s-a depistat că ele sunt contrafăcute. Am constatat încă două pe care el le-a semnat. Acum este important de a administra probe care ar demonstra că el  la primele încheieri a acționat intenționat, concertat cu alții și că el nu a încasat sumele care ar fi trebuit percepute la buget. Este o altă problemă că, din moment ce a depus autodenunț, el nu a încheiat procedurile de executare. În autodenunț, el s-a autodenunțat referitor la învinuirile aduse și cine sunt factorii de decizie din Moldindconbank care le-au executat” , anunță Viorel Morari.

În 2011, fiind acuzat de implicare în atacul raider de la Universalbank, executorul judecătoresc George Boţan era disponibilizat din sistem, printr-un ordin al ministrului Justiţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost restabilit. În 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, semnează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acuzat de alte acţiuni ilegale. La scurt timp însă, din nou, judecătorii au suspendat ordinul ministrului, iar executorul şi-a putut continua activitatea. Curtea de Apel Chişinău, la începutul anuluitrecut i-a retras din nou licenţa, însă punctul final în acest dosar a fost pus în mai 2016 de Curtea Supremă de Justiţie. Un complet de judecători, din care au făcut parte Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă controversat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Sternioală, magistrat la nunta căruia, din toamna anului 2014, participa şi George Boţan, au dispus, repetat, restabilirea licenţei executorului judecătoresc.

Citiți și: Executorul „cu nouă vieți”