Dorin Chirtoacă este nemulțumit de acțiunile procurorului. Ce spune procurorul
Dorin Chirtoacă, edilul capitalei suspendat din funcție, a criticat acțiunile procurorului care gestionează dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care este vizat și el.
„Procurorul trebuia să prezinte integral materialele din acest dosar, însă, astăzi a spus că refuză să facă acest lucru și a prezentat selectiv materialul. Acest lucru blochează și mai mult examinarea cauzei. Totodată, dacă o persoană acuzată nu știe exact ce învinuiri îi sunt aduse, atunci îi este încălcat dreptul la apărare… Procurorul spune că nu sunt implicat la licitațiile fraudate din 2015, și atunci nu înțeleg de ce sunt cercetat. Hai să venim cu toții, inclusiv Nistor Grozavu și Igor Gamrețki, în fața instanței. Asta ar fi corect, însă, învinuiții din acest dosar sunt aduși aici ca martori care fac declarații împotriva mea. Lucrurile sunt absurde și au substrat politic, iar scopul este să mă țină cât mai departe de Primărie până la viitoarele alegeri”, a declarat edilul suspendat din funcție.
În același timp, procurorul neagă acuzațiile care îi sunt aduse și susține că anume Dorin Chirtoacă și avocatul lui fac tot posibilul pentru a tergiversa examinarea cauzei. „El vine cu anumite învinuiri nefondate. Se leagă de orice punct și virgulă”, a comentat Dumitru Robu, procurorul în gestiunea căruia se află dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău.
La 25 aprilie 2017, alături de Igor Gamrețki, în dosarul de corupție ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală, au fost reținuți viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”.
În același dosar, pe 25 mai, în baza mărturiilor făcute Igor Gamrețki și Nistor Grozavu, a fost reținut primarul general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, care este fost coleg de clasă cu șeful DGTPCC.
A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională. Curtea Constituțională a refuzat însă să examineze sesizarea avocaţilor lui Dorin Chirtoacă considerând că suspendarea nu contravine legii fundamentale.
La șase septembrie, procurorii au anunțat despre încă un dosar penal pe numele lui Chirtoacă. În acest episod, Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni, în funcție de componența familiilor.