Decizia Judecătoriei Chișinău pe numele ex-directorului adjunct al SIS acuzat în dosarul „expulzării” profesorilor turci
Alexandru Baltaga, fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), reținut vineri în dosarul care elucidează circumstanțele „expulzării” profesorilor turci de la liceul „Orizont”, va sta în următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.
O încheiere în acest sens a fost adoptată astăzi de sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, după ce acest lucru a fost solicitat de procurori.
Vineri, 6 septembrie, la exact un an de la „expulzarea” a șapte profesori și angajați ai rețelei de licee „Orizont”, Procuratura Generală (PG) a anunțat despre reținerea unui fost director adjunct al SIS, acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave. PG a refuzat să facă public numele acestuia. ZdG a scris că fostul director adjunct al SIS care a fost reținut ar fi Alexandru Baltaga, audiat la începutul lunii august în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă în cazul profesorilor turci.
Tot vineri, PG a anunțat despre faptul că la 5 septembrie Olga Poalelungi, care ocupă funcția de șefă a Biroului de Migrație și Azil din 2012, a fost pusă oficial sub acuzația de depășire a atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Procurorii au cerut suspendarea din funcție a acesteia și aplicarea măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara. Solicitat de ZdG, Ministerul Afacerilor Interne nu a oferit până în prezent un răspuns privind decizia ministrului referitor la solicitarea procurorilor de a o suspenda din funcție pe Olga Poalelungi.
Cauza penală este instrumentată de Procuratura Chișinău, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și cei ai SIS.
- Procurorul general interimar, despre dosarul „expulzării” profesorilor turci și primii doi învinuiți
Potrivit unui comunicat PG, temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci.