Procurorul general interimar, despre dosarul „expulzării” profesorilor turci și primii doi învinuiți
Procurorul general interimar Dumitru Robu susține că până la finalizarea anchetei în cazul îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci nu poate oferi nicio precizare referitor la informațiile constatate în cadrul urmăririi penale și nici despre numele celor două persoane puse sub învinuire.
„Luând în considerație că este ancheta, nu putem da numele persoanelor”, a declarat Dumitru Robu pentru Ziarul de Gardă, după ce Procuratura Generală (PG) a anunțat că a reținut astăzi un fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar ieri a pus sub învinuire directorul Biroului Migrație și Azil.
Se întâmplă la exact un an din ziua în care șapte cetățeni turci au fost declarați indezirabili și transportați cu o cursă privată în țara lor de origine, Turcia, acolo unde au ajuns în închisoare.
Șefă la Biroul Migrație și Azil este Olga Poalelungi, care ocupă funcția din septembrie 2012. Procurorii au cerut suspendarea acesteia din funcție. Fostul director adjunct al SIS care a fost reținut ar fi Alexandru Baltaga, audiat la începutul lunii august în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă în cazul profesorilor turci.
„În timpul apropiat, când o să fie finalizată ancheta, vom da mai multe, însă la acest moment, pentru a nu periclita ancheta, nu putem da nume, pentru că sunt investigate mai multe persoane în prezenta cauză penală”, a precizat procurorul general interimar.
Dosarul penal pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de către factori de decizie din cadrul BMA și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei, a fost deschis de Procuratura Generală la 2 august.
Potrivit unui comunicat PG, temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci.
Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125 000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceea ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari cauzat intereselor publice.
La 5 septembrie, șefa BMA a fost pusă oficial sub acuzații de depășire a atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Procurorii au cerut Ministerului Afacerilor Interne suspendarea din funcție și aplicarea măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara.
Ex-directorul adjunct al SIS a fost reținut pe un termen de 72 ore și acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.
Cauza penală este instrumentată de Procuratura Chișinău, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și cei ai SIS.