Cum CNI închide ochii la casa și nunta de milioane ale Adrianei Bețișor
Comisia Națională de Integritate (CNI) nu va verifica veniturile și averea Adrianei Bețișor, cea care, la 30 de ani încă neîmpliniţi, a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier. CNI argumentează refuzul de a iniția un control, pentru că ar fi verificat averea Adrianei Bețișor anul trecut, adică veniturile și proprietățile declarate pentru 2014. Motivația însă nu-și are legitimitate, deoarece ZdG a scos în iveală faptul că familia Bețișor construiește la marginea Chișinăului o casă de milioane, cumpărată la sfârșitul lui 2015, pe care procurora nu a indicat-o în declarația de avere. Casa este cumpărată de părinții săi: tatăl, pădurar cu un salariu de câteva mii de lei și mama, casnică. ZdG a scris și despre faptul că în octombrie 2015, aceasta s-a căsătorit cu Dumitru Şubin, şef interimar al Direcţiei Antifraudă şi investigare fiscală din cadrul Direcţiei generale confirmare fiscală a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), iar la nuntă, cei doi funcționari de stat au adunat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei. De asemenea, ZdG a scris că Bețișor conduce o Skoda Octavia din 2015, de circa 20 de mii de euro, despre care aceasta spune că „Mașina aparţine unei persoane plecate peste hotare şi care mi-a dat dreptul să o folosesc”.
Citiți aici despre:
„(doc, foto, video) Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor” (7 iulie 2016)
(foto, doc) Casa de milioane a familiei Beţişor (14 iulie 2016)
În aceeași ședință plenul CNI a refuzat și demararea unui control privind proprietățile și veniturile șefului-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Ștefan Șaptefraț, despre care ZdG a scris că ar deține o casă de milioane și firme nedeclarate.
Eugen Vițu, purtătorul de cuvânt al CN, a declarat anterior că instituția s-a autosesizat anume după articolele apărute în ZDG.
„CNI sa autosesizat din presă cît privește inițierea sau nu a examinării cazurilor privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2015 de către dna Bețișor Adriana, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție și de către dl Șaptefraț Ștefan, șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție. Decizia Comisiei a fost de nu a iniția proceduri de control în privința acestora. Procurorul Bețișor a fost supusă controlului în anul trecut, fără a fi identificate careva abateri.”, explică CNI decizia de a nu inția un control.