Partidul Socialiștilor răspunde acuzațiilor precum că ar fi transportat organizat alegătorii la secții
În timp ce pe rețelele sociale au fost publicate imagini foto și video care arată că oamenii au fost transportați în mod organizat la secțiile de votare și ar fi remunerați pentru votul său cu câte 20 USD, iar reporterii ZdG au surprins cazuri de transportare organizată a cetățenilor în localitățile Doroțcaia și Coșnița din raionul Dubăsari, în Varnița din raionul Anenii Noi și în orașul Anenii Noi, purtătorul de cuvânt al PSRM neagă acuzațiile și declară că ar fi vorba de niște provocatori.
Purtătoarea de cuvânt a PSRM, Irina Astahova, a precizat pentru ZdG cu referire la acuzațiile precum că PSRM ar fi transportat organizat alegătorii la secții, că: „Partidul Socialiștilor nu participă la nici un șiretlic în legătură cu alegerile parlamentare. Partidul Socialiștilor se pronunță pentru alegeri libere, corecte și transparente. Asta este tot ce pot să vă spun”. Întrebată de ce totuși mai mulți alegători afirmă că au fost aduși de același partid și că ar primit bani pentru votul lor, Astahova a afirmat că persoanele respective ar fi de fapt niște provocatori care spun numai minciuni.
- FOTO/ PSRM împarte pliante alegătorilor în fața secției de votare din Doroțcaia
- FOTO/ Alegători aduși organizat la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului
- VIDEO/ Vot organizat la Căușeni și Ștefan Vodă: alegătorii aduși cu zeci de microbuze și autobuze formează cozi la secțiile de votare
- FOTO/ VIDEO. Încă o secție de votare, „luată cu asalt” de cetățenii din regiunea transnistreană
Și Partidul Democrat din Moldova a menționat astăzi, 24 februarie, într-un comunicat că a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că, în ziua alegerilor, Partidul Socialiștilor oferă bani pentru participarea la votare în secțiile deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
De cealaltă parte, Comisia Electorală Centrală anunță într-un comunicat de presă că legislația națională nu prevede careva interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.
„Aceste cazuri urmează a fi documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte”, se arată în comunicatul CEC.
Și șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Marin Maxian, a declarat astăzi că transportarea organizată a cetățenilor nu constituie o încălcare.
Până la ora 15.20, în circumscripțiile nr. 47 și nr. 48, formate pentru cetățenii din regiunea transnistreană, au votat peste 21 700 de persoane care locuiesc în stânga Nistrului. Numărul este semnificativ mai mare decât numărul total al alegătorilor din stânga Nistrului care au participat la alegerile din 30 noiembrie 2014 sau care au votat la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie 2016. Spre exemplu, la precedentul scrutin parlamentar au votat în total 9 261 de cetățeni din regiunea transnistreană, iar la turul II al alegerilor prezidențiale au participat 16 728 de persoane.
VIDEO/ Prezență la vot fără precedent a cetățenilor din stânga Nistrului. Responsabilitate civică sau vot „organizat”?
Urmăriți live pe ZdG toate evenimentele din ziua alegerilor parlamentare: