Parlamentul a fost actionat in judecata de un cetatean
Vasile Rodideal, un cetatean curajos din Calarasi, a actionat in judecata Parlamentul pentru ingradirea accesului la informatie. Zilele trecute la Curtea Suprema de Justitie a avut loc prima sedinta judiciara, in cadrul careia reprezentantul Legislativului a trebuit sa explice de ce oamenii nu pot afla cum sau spalat banii in Parlament.
In instanta de judecata, Rodideal a explicat din nou ca are dreptul sa stie ce se face cu banii publici si ca la zecile de scrisori pe care lea trimis in diferite instante oficiale nu a primit raspunsuri satisfacatoare. Scrisorile lui contineau o intrebare simpla: cine dintre deputatii care a spalat banii publici, potrivit Hotararii Curtii de Conturi din 10 iulie 2003, a fost pedepsit si cum? "Rog sa numiti toti beneficiarii si in ce sume au profitat de banii publici, suma ajungand la circa o suta mii de dolari", a scris Rodideal in epistolele adresate celor mai importante structuri in stat. Dar nici justitia din Moldova nu a reusit deocamdata sa il ajute.
"Ma mir ca raspunsul nu lam primit nici in aceasta instanta", a declarat Vasile Rodideal pentru Ziarul de Garda. El a afirmat ca reprezentantul Parlamentului nu a adus la Curte raspunsul propriuzis, iar sedinta a fost amanata pentru inceputul lunii octombrie.
Amintim ca in Hotararea Curtii de Conturi de la 10 iulie 2003, publicata la 26 mai 2006, se spune ca parlamentarii siau luat salarii, dar nu sau facut achitari pentru Fondul Social, fiecarui deputat revenindui o "datorie sociala" de circa 5000 de lei, iar fiecarui angajat al Aparatului Parlamentului sume de 25004500 lei.
Ieri, in cadrul unor manifestari legate de Zilele dreptului de a sti, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat ca vor fi operate schimbari intrun sir de legi pentru a facilita accesul la informatie. El nu sa referit la cazurile de nerespectare chiar de parlamentari a legilor deja existente.
Alina RADU