Detinutii politici, Andrei Ivantoc si Tudor PetrovPopa, mai raman in detentie chiar daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului sia dat verdictul in acest caz, decizia instantei europene fiind ignorata de regimul lui Smirnov.
Drepturile omului in regiunea transnistreana a fost unul dintre subiectele discutate la intalnirea OSCE privind implementarea dimensiunii umane, eveniment ce se desfasoara la Varsovia intre 19 30 septembrie.
"Am remarcat cele mai relevante fapte din ultimii 13 ani care denota gravitatea situatiei din Transnistria si care ne arata de fapt care este cauza situatiei dramatice a concetatenilor nostri din aceasta regiune. Problema transnistreana reprezinta un impediment in ceea ce priveste afirmarea democratica si integrarea europeana a R. Moldova. Regimul ilegal de la Tiraspol, lipsit de legitimitate si nereprezentativ pentru populatia din regiunea transnistreana a R. Moldova, este un factor de instabilitate si insecuritate in Europa, un aliat al teroristilor internationali, un produs periculos creat de Federatia Rusa pentru a influenta procesele politice, economice, sociale etc. din Europa de Est si din alte parti ale lumii. Aceasta este concluzia majora asupra problemei transnistrene care include si violarea grava si masiva a drepturilor omului", a remarcat Dorin Chirtoaca, reprezentantul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova, la intalnirea OSCE.
Problemele expuse la Varsovia au concretizat si au amintit inca o data ilegalitatile din partea stanga a Nistrului.
Regimul transnistrean impreuna cu sustinatorii din Federatia Rusa au comis nenumarate crime economice impotriva R. Moldova. Exemplu poate servi anul 1993 cand la comanda unor grupuri de interese din Rusia, in Transnistria au fost facute spalari de bani, ruble sovietice pe atunci, scoase din circulatie in R. Moldova. Exista marturii ale fostului comandant al Armatei a 14a, Mihail Bergman care spunea ca, in urma apelurilor telefonice ale lui Cernomirdin, era expediata o transa de zece vagoane de ruble sovietice care urmau a fi transformate in dolari. Respectiv, doua vagoane ramaneau la Tiraspol pentru cei care intermediau afacerea, iar celelalte opt vagoane cu valuta se intorceau la Moscova.
Conform marturiilor fostului deputat din asazisul Soviet Suprem de la Tiraspol, Iakovlev, in 1994, compania "Ascoflot" trafica armament catre Iugoslavia. Daca initial armele erau vandute numai Iugoslaviei, mai apoi acestea erau oferite oricui, contra unor sume impresionante.
Ramane valabila problema satelor Cosnita, Parata, Dorotcaia, Cocieri, privind accesul liber la loturile de pamant, care, pentru unii, este unica sursa de existenta. Proprietarii automobilelor cu numere de inmatriculare in R. Moldova din aceasta regiune sunt amenintati cu exproprierea vehiculelor, daca nu sunt inregistrate la autoritatile transnistrene. De remarcat este si faptul ca cetatenilor R. Moldova, fiind impusi sa achite taxa de trecere la "frontiera", le este incalcat dreptul la libera circulatie.
Drept solutii pentru aceste probleme, Comunitatii Internationale iau fost propuse un sir de masuri printre care sustinerea ONGurilor sasi extinda activitatea in regiunea transnistreana, sa incurajeze aparitia unor ziare si reviste si sa implice jurnalistii in procesul democratizarii, sa fie instalate pe malul stang al Nistrului transmitatoare care ar asigura acoperirea media a regiunii transnistrene, astfel incat populatia de acolo sa poata receptiona atat posturi de radio si TV din intreaga tara, cat si de peste hotare. De asemenea, ar fi utile dezbaterile privind solutiile problemei transnistrene, organizate de massmedia din R. Moldova.
"Este de remarcat faptul ca, pana in prezent, Comunitatea Internationala a avut atitudine toleranta fata de regimul ilegal de la Tiraspol. De asemenea, este eronat faptul ca, in regiunea transnistreana, moldovenii ar fi o minoritate, adica 40%. Celelalte grupuri, insa, sunt mai mici. Or, fiind vorbitori de limba rusa ei au format majoritatea populatiei din aceasta zona. Observam ca desi a fost acordat un statut de autonomie printro lege a Parlamentului din aceasta vara, aceasta a fost complet ignorata de regimul separatist de la Tiraspol. Acest fapt demonstreaza, inca o data, ca autoritatile transnistrene si grupurile de interese criminale din Federatia Rusa sunt interesate sa mentina aceste stari de lucruri incerte in care ar putea sa desfasoare activitati ilegale si de discriminare", a mai adaugat Dorin Chirtoaca.
Anastasia NANI