Nr. 27 (10 februarie 2005)


Editorial

Locuri vacante langa Andrei
de Eudochia Ivantoc

Iata ca sunt aproape 13 ani de cand il astept pe Andrei. Astept si privesc calendarul, bat drumurile, scriu scrisori, pregatesc colete, astept si tot astept. Numai cel care stie ce inseamna asteptarea fara de sfarsit poate sa inteleaga prin ce trec familiile detinutilor politici. Cei care stiu ce inseamna asteptarea disperata, stiu ca nu trebuie sa te opresti niciodata, doar in miscare si efort zilnic iti poti mentine echilibrul. Ma bucur cand am de pregatit colete si de scris scrisori lui Andrei, dar aceleasi drumuri, facute an de an, fara rezultat, la Tiraspol, ne aduc tot mai multa disperare. Iata de ce m–am bucurat nespus de mult pentru initiativa ca Andrei sa candideze pentru alegerile parlamentare din martie. Sunt gata sa fac orice pentru el, sunt gata sa merg pana la capat, doar sa stiu ca mai fac un pas pentru eliberarea lui Andrei.

Au mai ramas exact 25 de zile de lupta electorala. Tot ce aud, pe parcursul acestei campanii, sunt stiri despre arestari si fraude, dezvaluiri despre coruptie si despre mizeria politica. Acestea ma impresioneaza prea putin pentru ca cei aproape 13 ani, traiti de mine cu grijile lui Andrei, nu prea pot fi comparati cu problemele din afara celulelor de la Tiraspol.

Nimeni nu poate spune astazi cu certitudine care sunt sansele lui Andrei de a ajunge deputat si, pe aceasta cale, de a deveni liber. Mai cred, insa, ca nimeni nu are dreptul sa conteste dorinta si nevoia lui Andrei de a fi liber. Am constatat cu groaza, in aceste zile, ca unii dintre politicieni merg la intalniri electorale pentru a spune ca Andrei s–a inclus in cursa electorala fiind platit ca sa strice niste jocuri sau scenarii, gandite de fostii lui colegi de partid.

Atunci cand Andrei si–a dat acordul sa candideze, m–a rugat sa il reprezint la CEC sau in dialogul cu formatiuni politice sau cu mass–media. Unica lui rugaminte a fost "sa nu fie murdarit", adica folosit in tot felul de jocuri, sa–i organizam o campanie electorala cinstita si curata. Asta facem, prin efortul pe care il depunem pentru candidatul independent Andrei Ivantoc; nu am dorit sa stramtoram pe nimeni, cu atat mai mult sa incurcam cuiva sau sa facem jocul altcuiva.

Lasati "murdariile electorale". Andrei niciodata nu ar accepta sa se vanda. Daca ar fi dintre acestia, ar fi fost, poate, de mult liber sau nici n–ar fi ajuns acolo unde e astazi. Libertate — asta e tot ce–si doreste Andrei astazi, dar o libertate sora cu demnitatea.

Vreau, in aceasta campanie, ca toata lumea sa inteleaga ca Andrei sufera si lupta pentru o cauza dreapta. Iar celor care incearca sa puna la indoiala curajul, barbatia, omenia, patriotismul lui Andrei nu le doresc nimic mai mult decat sa ajunga acolo o singura zi. Nu este un blestem. Este o incercare de a convinge lumea ca Andrei Ivantoc merita sa fie liber ca si fiecare patriot de pe lume.



Electorala

Votati LIBERTATEA!
imagine

Ziua de 4 februarie 2005 a fost o zi deosebita pentru detinutii politici de la Tiraspol. Mai intai, pentru ca membrii Comisiei Electorale Centrale au votat unanim si l–au inregistrat pe candidatul independent Andrei Ivantoc. Mai apoi, pentru ca ministrul Reintegrarii a facut pentru prima data o declaratie oficiala cu privire la starea membrilor grupului Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa.

"Actiunile de reprimare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale membrilor asa numitului "grup al lui Ilascu" sunt revoltatoare, inacceptabile si vin in contradictie cu orice norme de drept national si international", a declarat Vasile Sova. Detinutii politici, atat cei doi eliberati, cat si cei doi incarcerati inca, au asteptat exact 12 ani acest mesaj oficial, care a fost abia acum scris, vizat si distribuit de agentiile oficiale ale Guvernului de la Chisinau. Am dorit sa solicitam biroul lui Vasile Sova cu privire la masurile care vor urma acestei declaratii despre faptul ca "R. Moldova considera ilegala si inadmisibila detentia membrilor grupului Ilascu – Tudor Petrov–Popa si Andrei Ivantoc de catre autoritatile de la Tiraspol". In anticamera ni s–a spus ca Vasile Sova nu este la serviciu, fiind degrevat din functie pentru ca s–a lansat in campania electorala in calitate de candidat pe lista Partidului Comunist.

Un oficial degrevat din functie se ocupa de lucruri de care nu s–a ocupat atunci cand era plenar obligat sa faca aceasta. O fi sau nu un interes electoral al partidului candidatului Sova sa solicite eliberarea candidatului independent Andrei Ivantoc? Aceasta intrebare ne–au adresat–o mai multi cititori. In cei aproape 13 ani de carcera a membrilor Grupului Ilascu sute de oficiali de stat si oameni politici si–au facut campanii electorale, utilizand problema transnistreana si situatia detinutilor din grupul Ilascu. A venit si randul campaniei din 2005. Istoria se repeta. "Administratia transnistreana continua sa–i tina pe Tudor Petrov–Popa si Andrei Ivantoc ostatici ai intereselor sale politice si economice in pofida deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului de a–i elibera din detentie", se arata in declaratia ministrului Reintegrarii. Pacat ca Ministrul de Externe, insa, aproape concomitent, a dat lumina verde oficialilor rusi si nu numai sa viziteze Transnistria si sa organizeze campanii impotriva Moldovei, in numar nelimitat.

La 4 februarie, zeci de media din lume au rostit numele lui Andrei Ivantoc. Gratie unor posturi de radio din Romania, vestea despre inregistrarea sa in calitate de candidat independent a ajuns si in celula sa, adusa de micul difuzor, si el incarcerat in celula inchisorii nr.2 de la Tiraspol, alaturi de Andrei. Libertatea, deci, intra zilnic in celula lui, prin acest difuzor, sau prin gandurile tuturor oamenilor care au decis sa voteze Libertatea la 6 martie.


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com