«Cerem sa se efectueze plata pentru energia consumata, dar neinregistrata in termenul indicat. In caz contrar vom fi nevoiti sa apelam la instanta de judecata pentru incasarea fortata a platii pentru energia electrica plus cheltuielile de judecata», citat din Factura pentru consum fraudulos de energie electrica.
Pe zi ce trece, tot mai multi consumatori de energie electrica, furnizata de UNION FENOSA, sunt acuzati de «furt de kWh». Unii, de frica deconectarii de la reteaua electrica, achita aceste facturi «consistente». Altii refuza, incercand sa demonstreze ca furnizorul comite abuzuri in raport cu simplii consumatori.
Totul e normal ambele sigilii sunt defectate
«Pe data de 30 martie 2007, doi barbati, care
«Totul este normal, contorul nu franeaza»,
Sotii Maximenco au refuzat sa semneze actul, motiv din care sufera pana in prezent.
La 06.05.2007, in cutia postala a familiei Maximenco a fost aruncata o Factura pentru consum fraudulos de energie electrica, insotita de un Proces verbal, semnat de Calarsan si Efros impotriva Ludmilei Maximenco, act intocmit la 30.03.04.
Clientul Ludmila Maximenco este acuzat de catre ICS «RE Chisinau» SA de:
1. Manipularea sigiliului de stat si al intreprinderii
2. Fraudare de energie electrica
3. Refuzul semnarii actului de examinare a contorului, efectuat de personalul firmei, renuntarea la explicatii
4. Abonatul a refuzat sa semneze procesul verbal care
Acuzatiile sunt aduse de Panus A., manager activitate comerciala «RE Chisinau» SA.
Clientul Maximenco este «condamnata» de furnizori la achitarea a 5817, 24 lei pentru consumarea nesanctionata a energiei electrice, pe perioada
«Cer sa mi se prezinte actul de expertiza
a contorului
In repetate randuri, Maximenco a adresat asemenea cereri catre ICS «RE Chisinau» SA, insa raspunsul era acelasi de fiecare data: desi se mentiona ca intreprinderea furnizoare prezinta copia listei de calcule, dinamicitatea consumului de energie electrica si copia actului cercetarii tehnicostiintifice, Maximenco nu a primit decat plicuri cu copia actului de expertiza, efectuata de cei doi «reprezentanti» ai UNION FENOSA, copia ordinului de schimbare a contorului cu ghinion si copia contractului de livrare.
Doar in urma unei cereri in care Maximenco a mentionat ca va apela la organizatiile internationale de drept, a primit, in sfarsit, actele solicitate.
ANRE a efectuat propria investigatie a acestui caz, constatand ca incalcarile ICS «RE Chisinau», mentionate de Agentia Nationala Pentru Reglemenrtare in Energetica a R. Moldova (ANRE), sunt urmatoarele:
1. Persoanele care au depistat defectarea contorului abonatului Maximenco nu erau reprezentanti al furnizorului, ci personalul SC «Desergo» SRL. SC «Desergo» SRL nu detine licenta pentru distributia si furnizarea de energie electrica si, respectiv, personalul acestei firme (Calarsan si Efros) nu are dreptul sa efectueze controlul, montarea si demontarea echipamentului de masurare la consumatorul casnic, functii detinute de personalul furnizorului, ceea ce prevede pct.
2. Contorul demontat era cu termenul expirat de verificare metrologica de stat, ceea ce contravine prevederilor pct. 10.30 din Regulamentul mentionat. Ultima verificare metrologica periodica a contorului a fost efectuata la 01.01.1990, ceea ce este o incalcare a Legii metrologiei, art. 14 din Legea cu privire la energetica si art. 35 din Legea cu privire la energia electrica.
3. Furnizorul nu a efectuat controlul echipamentului de masurare la data de 12.07.2004, in momentul incheierii contractului de furnizare a energiei electrice cu consumatorul Maximenco, asa cum prevede pct. 4.6. si 4.9 din Regulament.
4. Furnizorul nu a prezentat consumatorului si ANRE probe elocvente de sustragere a energiei electrice, inclusiv documente care demonstreaza ca sigiliile au fost aplicate si care indica numarul sigiliului, momentul aplicarii, momentul verificarii si instalarii contorului, asa cum prevede pct. 8.18 din Regulament.
5. Rezultatele expertizei efectuate de expertul IS «Registru», L. Balantu, nu atesta ca sigiliul de stat a fost manipulat sau ca cordonul sigiliului de stat a fost scos si apoi restabilit. Lipsa acestor probe permite sa constatam ca consumatorul Maximenco nu a avut acces in interiorul contorului.
«In contextul celor expuse si a prevederelor legale, ANRE recomanda anularea facturii de plata in suma de 5817 lei si 24 bani, emisa nefondat», afirma Anatol Burlacov, director ANRE.
In timp ce ANRE si ICS «RE Chisinau» SA (furnizor) se cearta, incercand sa constate cine, totusi, are dreptate, consumatorii acuzati de «fraudarea de kWh» stau cu frica in san ca, in orice moment,
Svetlana PANTA