Hartuirea sexuala este un subiect aproape tabu pentru societatea moldoveneasca. Cu acest fenomen, insa, victimele se confrunta chiar de pe bancile universitare. Nimeni nu stie ce se intampla in interiorul unei institutii de invatamant superior, nici chiar membrii acesteia.
Corina (numele fetei este schimbat) invata in anul trei, la sectiunea buget. Pe parcursul studentiei sa ciocnit in repetate randuri de problema hartuirii sexuale.
"Cel mai mult am fost stresata in anul doi. Aveam un curs cu un profesor care, dupa ore, destul de insistent, ma oprea invitanduma la cafea sau bere. Desigur, refuzam, desi el era foarte insistent. Cunosteam prea bine ce ar fi putut urma dupa astfel de invitatii. Ma deranja privirea lui provocatoare, comentariile despre viata mea privata, aprecierile sugestive facute aspectului si corpului meu. Domnul, trecut de prima tinerete (avea peste 60 de ani), isi permitea uneori sa ma atinga intro maniera indecenta. Avea un statut social inalt si multe atributii importante. Suparat din cauza refuzurilor, ma santaja cu vorbe de genul: "Sunt o persoana cu relatii. Vezi bine ce faci: eu as putea sa te ridic, dar as putea usor si sa te cobor!". Imi era frica sa mai merg la orele lui. Eram, insa, nevoita, pentru ca, fiind la buget, nu puteam sami permit vreo nota proasta. De frica sa nu fiu inteleasa gresit sau, si mai mult, sa nu fiu acuzata de comportament indecent, nu eram in stare sa ma adresez nici parintilor, nici decanului facultatii. Din aceasta cauza eram intro situatie dificila. Mam chinuit mult, dar nu am cedat. Cunostintele mau salvat si am reusit sa obtin nota meritata. Situatia, insa, se repeta. Cui sa ma adresez? Cum sa procedez?"
Astfel de intrebari isi adreseaza numeroase studente care, in situatii similare, cauta solutii. Pe de o parte, societatea noastra evita sa recunoasca existenta unor astfel de abuzuri, iar, pe de alta parte, legislatia nationala nu contine prevederi speciale care ar permite solutionarea problemelor legate de hartuirea sexuala. Am incercat sa consult practica altor state. Am constatat ca, chiar daca in Romania exista cadrul legislativ adecvat (art. 203, indice 1, Cod penal), potrivit statisticilor, pana in prezent, nici una dintre reclamantele care reclama hartuire sexuala nu a obtinut castig de cauza in instantele de judecata. Practica este extrem de redusa in acest domeniu: in ultimii 10 ani au existat doar doua astfel de cazuri inregistrate oficial in instantele de drept. http://www.ele.ro/articol_1910.html).
Pentru a determina impactul unui astfel de fenomen asupra eventualelor victime, am solicitat opinia psihologului Nicolae Panfil. "Incontestabil, hartuirea sexuala se rasfrange direct asupra procesului de instruire. Stresul cauzat de hartuiri sexuale poate produce reducerea eficientei si capacitatilor de actiune, precum si reducerea motivatiei de a studia, afectand atat calitativ, cat si cantitativ rezultatele muncii intelectuale", explica Nicolae Panfil, precizand ca alte aspecte negative care apar deseori vizeaza modificarea viziunii persoanei asupra propriei identitati. Aceasta poate suferi o depresie, poate avea sentimentul de confuzie si lipsa de speranta.
Specialistii nu exclud faptul ca fenomenul hartuirii sexuale ii poate avea in calitate de protagonisti atat pe unii profesori, cat si pe unele studente. In practica lor, mai multi profesori barbati sau confruntat cu situatii in care, intentionat, studentele veneau la examene imbracate provocator, lasand loc pentru interpretari sau ambiguitati. Finalul unor astfel de actiuni ramane la discretia profesorilor si este dependent direct de gradul lor de moralitate.
Am insistat sa aflu ce se intampla, totusi, in mintea profesorilor de ajung sa cerseasca, impertinent si vulgar, atentia studentelor?
"Hartuirea sexuala, ne spune Nicolae Panfil, alaturi de alte forme de deviere sociosexuala, apare pe fundalul existentei unor elemente complexe determinate de factori psihologici (interni) si sociologici (externi). Este o forma a dorintei de manifestare a puterii, a dominarii si agresivitatii. In societatea noastra statutul barbatilor permite manifestarea unor astfel de privilegii legate de putere si prestigiu".
In prezent, femeile (studente sau angajate), din diverse motive, evita sa discute si sa atentioneze societatea asupra problemelor legate de hartuirea sexuala la serviciu sau in perioada studiilor. Se mai crede ca existenta unor probleme mult mai presante si cu un impact social mai puternic determina societatea sa acorde importanta insuficienta temei respective, in pofida faptului ca hartuirea sexuala este una din formele de manifestare a agresiunii fata de femei.
Liliana Rambu, pentru Ziarul de Garda