Nr. 15 (4 noiembrie 2004)

 Investigatii

"Moskvici"–uri electorale
Pe mainile cui au incaput cele 50 de autoturisme, aduse in Moldova de Societatea Orbilor si destinate veteranilor de razboi? Continuare 

Ministerul lui Zgardan retine scrisorile din strainatate
Faptul ca nu primim scrisorile care ne sunt expediate este, in primul rand, o incalcare a Legii cu privire la secretul corespondentei. In ultima instanta, acest lucru poate aduce prejudicii materiale si morale cand e vorba de expedierea vreunui act juridic de valoare sau a unei fotografii. Continuare 

Hartuita sexual din universitate
Hartuirea sexuala este un subiect aproape tabu pentru societatea moldoveneasca. Cu acest fenomen, insa, victimele se confrunta chiar de pe bancile universitare. Nimeni nu stie ce se intampla in interiorul unei institutii de invatamant superior, nici chiar membrii acesteia. Continuare 

Ministerul lui Zgardan retine scrisorile din strainatate

Din fosta CSI – mai rapid , din Europa — "cand si cum"

Faptul ca nu primim scrisorile care ne sunt expediate este, in primul rand, o incalcare a Legii cu privire la secretul corespondentei. In ultima instanta, acest lucru poate aduce prejudicii materiale si morale cand e vorba de expedierea vreunui act juridic de valoare sau a unei fotografii. Realitatile spun ca, de peste hotare, scrisorile ajung la destinatie in termene instabile, pe care angajatii Postei Centrale ii califica simplu: "cand si cum".

Scrisori locale

O scrisoare adresata reporterului Ziarului de Garda de Compania de telefonie mobila "Moldcell" a ajuns la destinatie in 6 zile. Scrisoarea continea un document destinat, in calitate de proba, intr–un proces de judecata. Deoarece, in perioada respectiva, mai asteptam o scrisoare (o invitatie oficiala in Republica Franta), am telefonat la oficiul postal de sector, incercand sa aflu daca pe adresa mea personala a ajuns vreo scrisoare. Nu era nimic. Ulterior, dupa ce m–am legitimat, am fost invitata sa–mi ridic scrisoarea a carei stampila de primire–predare indica datele 21–22 octombrie (termenul oficial pe care ar trebui sa–l parcurga scrisorile in raza municipiului Chisinau). Potrivit angajatilor Companiei "Moldcell", raspunsul la prima interpelare fusese expediat postal la 15 octombrie, aceasta data fiind confirmata si de stampila aplicata pe scrisoarea "Moldcell". Cum s–a intamplat ca datele de pe plic nu corespundeau cu cele de pe stampila "Moldcell", desi fusesem instiintata de Companie chiar in ziua in care acestia au expediat scrisoarea, pe 15 octombrie?!

Potrivit sefei de sectie de la Centrul de Posta Chisinau, Alina Gutanu, zilnic, inclusiv sambata, intre orele 8 si 17.00, operatorii colecteaza scrisorile din cutiile postale, rasturnandu–le in saci de polietilena, pe care ii stocheaza la Centrul Postal de Prelucrare si Transportare a Postei (CPTP). Ulterior, masinile Centrului transporta corespondenta la oficiile postale destinatare. Potrivit sursei, regula postala este ca scrisorile recomandate care nu ajung la destinatar sa fie recuperate material. Pentru cele cu timbru simplu, administratiile postale nu poarta raspundere si se intampla ca atat cele simple, cat si cele recomandate sa nu ajunga la destinatar, afirma Alina Gutanu.

In atare conditii, presupun ca scrisoarea de la "Moldcell", transmisa de operatori pentru "prelucrare" la CPTP, a ajuns abia in 6 zile, din cauza ca angajatii Centrului de posta municipal, care, potrivit sursei avizate, sunt obligati sa lucreze si sambata, nu ridicasera, in acest rastimp, scrisorile din cutiile postale. Sau, poate, pentru ca ravasul a fost retinut pentru "prelucrare" la CPTP exagerat de mult timp?!

Scrisori de peste hotare

La 5 octombrie curent, am fost instiintata de un prieten din Franta ca mi–a fost expediata, pe aceeasi adresa privata, din sectorul Botanica, o scrisoare care continea o invitatie oficiala in aceasta tara. In urma complicatiilor cu scrisoarea care intarzia sa apara, am decis sa fac o vizita la Centrul de Prelucrare si Transportare a Postei (sectia de prelucrare a scrisorilor de la CPTP ocupa, apropo, un etaj al institutiei). Deoarece institutia are un regim de activitate inchis, administratia Centrului n–a acceptat sa raspunda la toate intrebarile. Potrivit acestora, CPTP n–a primit scrisori din Franta din luna septembrie. "Abia marti, 2 noiembrie, la oficiul CPTP au fost adusi mai multi saci cu scrisori care au fost expediate din Franta la data de 8 septembrie. Nu va pot spune daca scrisoarea dumneavoastra se numara printre acestea, fiindca maine le vom transporta prin sectoare. Astazi le examinam, sortam, stampilam etc.", a spus sefa sectiei corespondenta postala CPTP, Galina Mateescu.

Potrivit surselor, CPTP are vreo 40 de autocamionete care transporta sacii cu trimiteri postale de peste hotare. Stocurile de scrisori sunt aduse de la Vama, Aeroport si Gara direct la CPTP. "Nu le citim. Doar cele rebutate, care sosesc cu urme de clei, deteriorate si cu ambalajul deformat, sunt restituite difuzorului cu act de verificare pentru a fi remediate si apoi reexpediate. In situatii critice, cum este si cea cu scrisorile pe care le–am primit abia acum din Franta, de asemenea, intocmim acte de verificare pentru a descoperi unde s–au retinut. La noi putine se pierd, in majoritatea cazurilor distribuitorii postali de peste hotare sunt de vina", spune Mateescu. Potrivit directorului CPTP, Nicolae Botnaru, scrisorile cu titlu recomandat sunt supravegheate pana la inmanarea lor destinatarului. "Totodata, conventiile europene cu privire la activitatea postala, nu reglementeaza si urmarirea trimiterilor postale cu timbru obisnuit", a mai spus Botnaru.

Intrebat al cui este interesul sau in ce consta dificultatea datorita caruia sacii cu scrisori sunt retinuti cu saptamanile la oficiile responsabile de transportarea lor, directorul CPTP ne–a recomandat sa ne interesam mai intai la Centrul de Posta Chisinau, care are 58 de oficii de receptionare si distribuire postala in capitala. "Spre deosebire de celelalte structuri care intermediaza prestarea serviciilor postale, a noastra este una cu caracter inchis", ne–a spus sefa Biroului reclamatii CPTP, Alexandra Belan, spunand ca exista multe reclamatii de genul celor exprimate de mine. Cu siguranta ca au petitionari, de altfel, cum si–ar motiva ei detinerea in posesiune a atator birouri de protocol — doar CPTP are trei "birouri de reclamatii". Mai angajeaza specialisti vamali, "sef–contabil" si "birou al securitatii postale", al carui sef este Vitali Perederi (acestea sunt "perlele" de pe inscriptiile cabinetelor CPTP). Lista posturilor si greselile lingvistice intalnite in aceasta institutie (regiunea Garii) tradeaza un stil de activitate de tip sovietic.

Potrivit hotararii de Guvern nr. 798, din 18 iunie 2002, orice scrisoare receptionata de oficiile postale republicane trebuie sa ajunga in termen de 2 zile la destinatar. "Conventia Uniunii Postale Universale ratifica raspunderea administrativa a unitatilor postale scrisorile carora nu ajung la destinatie. Scrisorile postei rapide ajung in maximum 7 zile, scrisorile in regim obisnuit nu prevad un termen concret. De obicei, acestea parcurg intre 2 saptamani si o luna", explica Ludmila Corceac, sefa Sectiei juridice a oficiului central "Posta Moldovei". "Din tarile fostei CSI ajung mai rapid, pana la 2 saptamani. Se duce rar transportul sa ia posta din Vama. Candva exista un regulament postal strict. Noi le predam Centrului de posta de langa Gara, mai departe nu stim cum se duc… ", ni s–a comunicat de la biroul de informatii al oficiului central "Posta Moldovei".

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com