Semion Grossu invinge Justitia, CCCECul, si pensionarii
Impotriva lui este legea, taranii si invalizii amagiti, CCCECul, Procuratura, Departamentul Executare al Ministerului Justitiei, dar Semion Grossu, fostul presedinte al CC al PCM, omul numarul unu in ultima perioada a Moldovei Sovietice, ii tine pe toti la distanta timp de trei ani. In aceste zile el negociaza un credit de cateva milioane de euro cu niste businessmeni rusi stabiliti in Germania, iar Procuratura Generala nea informat ca «acestea sunt circumstantele reale de examinare a cazului dat de catre organele de ocrotire a normelor de drept».
Zilele
trecute Procuratura Generala nea remis o scrisoare
prin care ne informeaza ca a examinat articolul «Daca
era om de rand, lar fi mancat
puscaria,» publicat in Ziarul de Garda la 29 martie
2007 cu privire la faptul ca Semion Grossu nu a returnat
timp de 3 ani datoria pentru strugurii colectati de la niste
tarani si invalizi din Nisporeni.
«Prin prezenta, onorand in mod onest conditia profesionala de ziarist, solicitam respectuos asentimentul Dumneavoastra in vederea publicarii in paginile »Ziarului de Garda"a scrisorii noastre intru a oferi publicului larg posibilitatea de a se informa in mod echidistant si complet asupra cazului care a fost reflectat in publicatia Dvs,« se spune in preambulul acestei scrisori, de aceea am decis sa revenim la subiect, prezentand eforturile Procuraturii.
Deci, in aceasta scrisoare se spune ca Procuratura Nisporeni a pregatit si a inaintat in judecata 3 cereri de incasare a datoriei din contul firmei «Product Impex», directorul careia este Semion Grossu. Cererile au fost adresate in interesul Elenei Tulbure, invalid de gradul II, pentru incasarea datoriei de 5386 lei, a Hristinei Motpan, pentru incasarea datoriei de 3878 lei si a lui Victor Ciugureanu pentru incasarea datoriei de 4690 lei. (Mentionam ca in total, fostul lider sovietic datoreaza taranilor din Moldova o suma de peste 220000 lei pentru roada colectata in anul 2004 n.r.). Judecatoria Taraclia localitatea in care isi are sediul firma datornica, a admis integral aceste cereri. Au fost emise titluri executorii pentru fiecare cauza in parte, dare acestea inca nu au fost executate. La 6 decembrie 2006 Oficiul de executare a deciziilor judiciare din Taraclia a intocmit procese verbale cu privire la imposibilitatea hotararilor judiciare, ne informeaza Procuratura Generala.
CCCEC nu a facut uz de descinderi cu cagule
In aceeasi scrisoare se mai spune ca in martie
2005 CCCEC a inceput urmarirea penala «pe faptul instrainarii
bunurilor gajate la BC "Unibank", in suma totala
de 4748160 lei de catre directorul SRL "Product Impex",
S.Grossu. Sa stabilit ca bunurile gajate
au fost comercializate de catre Semion Grossu diferitor agenti
economici.»
Chiar si temutul CCCEC nu a reusit prea multe, caci nu au urmat arestari in flagrant si descinderi in cagule la sediul firmei sau la domiciliul autorului fraudelor. Pur si simplu, in baza normelor democratice, la 6 mai 2005, «cauza penala de invinuire a cet. S. Grossu a fost expediata in judecatoria Taraclia».
Acum Procuratura Generala nea informat ca «pana in prezent instanta de judecata a audiat toti martorii pe cazul dat, insa din cauza neprezentarii in frecvente cazuri in sedinta de judecata a inculpatului S.Crossu pe motiv de boala, examinarea cauzei nu este finalizata. Ultima sedinta de judecata numita pentru 11 aprilie 2007 la fel nu a avut loc din cauza mentionata». Scrisoarea de 2 pagini a Procuraturii, in care este explicata imposibilitatea tragerii la raspundere a acestui om de afaceri, se incheie cu urmatorul alineat «Acestea sunt circumstantele reale de examinare a cazului dat de catre organele de ocrotire a normelor de drept».
«Vom vinde "Tusonka svinaia" si vom
da datoriile»
Lam contactat din nou pe Semion Grossu, care nu ni sa plans de sanatate. La sfarsitul lunii martie el ne declarase ca in cateva zile urma sa primeasca un credit de 5 mln euro de la o firma germana. Ieri, Semion Grossu nea spus ca milioanele inca nu au venit dar in cateva zile au sa vina. «Investitorii sunt niste oameni de afaceri rusi, care au firma in Germania. Ei vor sa faca investitia aceasta mare, transferand bani pentru lansarea unei linii de producere a conservelor de carne. Carnea o vor aduce ei din Germania, iar apoi vor duce conservele in Rusia. Tot pentru ei va fi, dar din acest credit vom putea lua cele 220.000 de mii de lei sa achitam datoriile taranilor. Hai sa mai asteptam oleaca,» nea declarat Semion Grossu. Solicitat asupra faptului daca nu vor apare probleme cu vanzarea carnii in Rusia, el a declarat ca e totul deja coordonat cu Ministerul Agriculturii din Chisinau, iar Rusia nu are restrictii la «tusonka svinaia». El a mai mentionat ca a avut si niste datorii la stat care au fost suspendate, asa ca se simte acum mult mai sigur de sine si de afacerea care va fi lansata cat de curand.
Juristul Vlad Gribincea nea declarat ca taranii care nu siau primit datoriile timp de trei ani ar putea intenta o noua cauza impotriva lui Semion Grossu, si anume pentru obtinerea unei dobanzi la sumele pentru care sa intarziat achitarea. «Dar aceasta cerere se poate face doar dupa achitarea datoriilor, si potrivit legislatiei, dobanda e de 18,5 la suta anual, ceea ce sar putea sa nu acopere prejudiciile reale cauzate taranilor,» sustine Vlad Gribincea. Mai multi tarani prejudiciati de Semion Grossu neau spus ca din cauza ca nu au primit banii pentru struguri in toamna lui 2004 nu au avut cu ce achita pentru arat in acelasi an si nici cu ce plati impozitele funciare, de aceea, unii fiind invalizi, au abandonat terenurile, ramanand fara unica sursa de existenta.
Alina Radu