Nr. 12 (14 octombrie 2004)

 Editorial

Instructia
de Alina Radu

"Instructorul ne–a spus sa incepem completarea formularelor de la capul familiei", – rasuna vocea categorica a recenzorului, dupa care il ia la intrebari pe "capul casei" – concubinul nelegalizat al unei femei cu trei copii, care stau intr–un bloc de pe strada Igor Vieru din capitala.

Concubinul, devenit recent cap al unei noi familii, a declarat cu usurinta metrajul apartamentului in care s–a oplosit, precum si veniturile si locul de munca al proprietarei apartamentului, care la ora ceea de seara abia venise de la carat cutii in Piata Centrala. Asa prevede instructia: el e capul familiei si el raspunde primul la intrebari, asa prevede traditia: ea sa faca orice munca ca sa intretina trei copii. Nu conteaza ca el nu lucreaza, injura nevasta si mai arde cate o palma la ceafa copiilor, – el e capul familiei pus pe primul loc la recensamant. De fapt, instructia si traditia incalca Constitutia, care acorda sanse si oportunitati egale femeilor si barbatilor. Chiar daca recensamantul este finantat in parte de Guvernul Suediei, unde sintagma "barbatul e capul familiei" este o imbinare trecuta la categoria arhaismelor, vorba noastra este despre altceva.

Vorba este de cele peste 12.000 de creioane simple puse in mod centralizat in poseta fiecarui recenzor din Moldova, pentru care s–au platit bani din bugetul Suediei, Marii Britanii si al Republicii Moldova. Instructia zice ca toate formularele trebuie completate exclusiv cu pixul, asa ca rostul creionului in recensamantul 2004 este tot atat de neclar, ca si declaratia VIP–ului de azi si a premierului de odinioara Andrei Sangheli, despre "karandasul unirii". Or, cititorii nostri de pe strada Igor Vieru, 18 ne–au spus clar ca in cazul lor formularele au fost completate cu creionul, chiar daca au insistat sa fie scris cu pixul ca sunt romani si vorbesc limba romana.

Dar alta e buba recensamantului. Vroiam sa va povestesc despre Vasili Petrovici, caci asa s–a legitimat seful sectiei recensamantul populatiei municipiului Chisinau. L–am intrebat de ce le–a fost bagat recenzorilor creionul in geanta, cu tot cu radiera, daca instructia prevede sa scrie doar cu pixul. "Nu i cito, eto vas volnuiet?", a fost raspunsul acestui functionar platit de Suedia, Marea Britanie si R. Moldova. Am insistat asupra unei explicatii. Si iata ce mi–a raspuns acest functionar platit din trei bugete: "Dlea togo citobi stirali tam gde osibki i vi ne zapretite imeti karandas, iolki palki!".

Unii cred ca rezultatele recensamantului deja sunt compromise, iar noi zicem ca chiar daca acest lucru poate fi admis de Vasili Petrovici si cei care gandesc ca el, nu va fi admis de guvernele celor trei tari care finanteaza recensamantul, precum si de cei 6 experti ai CE, sau de cei 30 de observatori din 20 de tari. Ramanem de garda.

 
 Politic

Isteria integrata a comunistilor
de Aneta Grosu

Gratie unui cititor, Ziarul de Garda a intrat in posesia unui plan complex, elaborat la Presedintie, prin intermediul caruia, pe parcursul actualei guvernari, Istoria Romanilor urmeaza sa fie exclusa in totalitate din invatamant. Guvernantii readuc pe tapet aceasta problema in pofida Rezolutiei APCE care, in urma protestelor din 2002, au instituit un moratoriu asupra problemelor de istorie in invatamant.

Mapa cu documente exhaustive, asupra carora a trudit neobositul antropolog Mark Tcaciuc, ne–a fost oferita de unul dintre cititorii publicatiei noastre. Scrise in limba rusa, documentele contin descrierea "liniei strategice" care ar trebui sa conduca la eliminarea Istoriei Romanilor din toate treptele invatamantului din R. Moldova. Documentele contin scheme si date despre consecutivitatea actiunilor destinate realizarii proiectului de substituire a cursului de Istorie a Romanilor prin cel de Istorie a Moldovei. Reproducem aceste actiuni in ordinea exacta, conceputa de autorii strategiei.

"– Publicarea in presa a opiniei ministrului Educatiei despre necesitatea educarii tineretului studios in spiritul responsabilitatii civice si a patriotismului. O importanta componenta a ideilor sale trebuie s–o constituie cea despre manualele de istorie, in general, si despre Istoria Moldovei, in special.

– In consecinta, in mass–media apar dezbateri la tema "Cine suntem?", "De ce fel de istorie avem nevoie?" etc. La dezbaterile publice pe marginea acestei probleme trebuie sa participe, argumentandu–si pozitiile, adeptii implementarii cursului de Istorie a Moldovei in programele de studii.

– Este firesc ca, in consecinta, sa urmeze reactia taberei nationaliste de dreapta. Atunci se va produce o confruntare deschisa de opinii. In aceste circumstante, pe parcursul unei perioade indelungate de timp, in organele de presa care pledeaza pentru consolidarea statalitatii, ar urma sa apara un numar critic de articole stiintifico–populare (autorii acestora ar trebui sa fie nu doar angajatii scolilor superioare sau ai institutiilor academice, dar, mai mult, profesorii scolilor medii), care ar argumenta importanta implementarii cursului de Istorie a Moldovei. Concomitent, in aceleasi publicatii, este necesar sa apara opinii ale oamenilor simpli, publicate sub forma de scrisori colective. Nu trebuie sa ramana in afara acestei activitati nici mijloacele audiovizualului.

Continuare


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com