Firmele prietenilor continuă să câştige contracte cu Moldtelecom
Firme afiliate lui Vitalie Iurcu, actual viceministru al Economiei şi ex-director al Moldtelecom, continuă să fie principalii parteneri de achiziţii ai societăţii pe acţiuni deţinute de stat, chiar şi după plecarea acestuia din funcţie. Recent, doar printr-o singură factură, în bugetul unei firme fondate de apropiaţii lui Iurcu au intrat 700 mii de lei.
Citiți și:
- Șase ani la Moldtelecom = casă și mașină de lux, terenuri de milioane și un nepot care face toți banii Nr. 534 (10 septembrie 2015)
- (doc) PROFITORI DE STAT: Interesele ascunse ale şefilor de la Aeroport Catering, Tutun CTC şi Moldtelecom Nr. 514 (19 aprilie 2015)
- (DOC) Secretele de la Moldtelecom sau cum câştigă prietenii licitaţii de milioane Nr. 518 (14 mai 2015)
- Moldtelecom-ul condus de Iurcu a încălcat legislaţia Nr. 520 (28 mai 2015)
Anterior, ZdG a demonstrat cum mai multe firme care aparţin prietenilor sau partenerilor de afaceri ai lui Vitalie Iurcu, pe atunci director al Moldelecom, obţineau contracte de milioane cu această societate pe acţiuni de stat. Informaţiile sunt confirmate acum de acte recente, ajunse în posesia ZdG, care demonstrează faptul că Moldtelecom continuă să achiziţioneze de la aceleaşi firme, chiar dacă, cel puţin oficial, Iurcu nu mai conduce instituţia.
Sediu comun cu firma ex-şefului din Bucureşti
Săptămânile anterioare, doar în temeiul unei singure facturi, reprezentanţii Moldtelecom au achiziţionat mai multe produse de la firma „Lobi Steel Trade”, în sumă de circa 700 mii de lei. Firma a fost înregistrată în aprilie 2009, dar, oficial, a obţinut certificat de înregistrare în ianuarie 2010, având în calitate de fondatori firma „Lobi Trade” SRL din România, cu 84%, şi pe cetăţeanul rus, domiciliat în R. Moldova, Mukhmad Galaev, cu alte 16%. „Lobi Steel Trade” este administrat, cel puţin conform actelor, de către Alina Talavira. Firma din România, care deţine SRL-ul care a câştigat şi câştigă contracte cu Moldtelecom, îşi are adresa juridică la Bucureşti, sect. 6, str. Precizei 34 B. De altfel, aici sunt înregistrate câteva firme cu fondatori din R. Moldova. Una dintre aceste firme este „Hellis&Partners Imobiliare”. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Ministerul Justiţiei din România, aceasta este înregistrată în 2013 pe str. Preciziei, 34, într-un sediu achiziţionat în acelaşi an.
Fondatorii acestei firmei sunt Vitalie Iurcu, ex-director al Moldtelecom, actualul viceministru al Economiei, care deţine 92,5% din active, având un aport la capital de 9250 de lei româneşti, echivalentul a aproximativ 40 de mii de lei moldoveneşti (MDL) şi Vitalie Frunze, care a contribuit cu 750 de lei româneşti, având 7,5% din active. Altfel spus, firma care câştigă contracte cu Moldtelecom este fondată de o firmă care are acelaşi sediu cu cel al firmei lui Vitalie Iurcu din Bucureşti.
Istoria „Lobi” la Moldtelecom
De fapt, „Lobi Steel Trade”, aşa cum anunţă pe site-ul ei, www.lobi.md face parte din Lobi Group, care înglobează mai multe entităţi cu denumiri similare: „Lobi – GP”, „Lobi M” sau „Lobi Logistic”. Unele dintre acestea s-au înfruptat şi ele din contracte cu Moldtelecom. De fapt, relaţiile dintre „Lobi-GP” şi Moldtelecom sunt dezvăluite şi într-un raport al Curţii de Conturi care, în 2011, a verificat activitatea din 2009—2010 a societăţii pe acţiuni. Din raport aflăm că, în 2010, firma a obţinut un contract de 4,88 de milioane de lei cu Moldtelecom „pentru procurarea comutatoarelor (maşini electrice care transformă curentul alternativ în continuu şi invers, n.r.) şi modulelor”.
„Lobi Steel Trade”, ca şi alte firme din grupul Lobi, îşi are sediul pe str-la Studenţilor 2/4, unde sunt mai multe depozite şi clădiri privatizate în 2005, iar acum, conform datelor cadastrale, aparţinând SA „Tehnovin”, administrată de Alexandru Vâlcu. Acesta este partener de afaceri cu Vitalie Frunze, partenerul lui Iurcu din România, dar şi prieten de familie cu soţii Vitalie şi Angela Iurcu. Alexandru Vâlcu, Vitalie Frunze şi Alina Talavira (aministratoare la „Lobi Steel Trade”) sunt fondatorii firmei „Lobi-GP”, dar şi parteneri în alte afaceri. În unele din ele, aceştia sunt parteneri cu Dmitri Mironov, nepotul actualului viceministru al Economiei. De altfel, din 2007, terenul şi clădirile din str-la Studenţilor 2/4 au fost puse în gaj la Victoriabank, obţinând credite de zeci de milioane de lei, majoritatea dintre care nu sunt stinse nici în 2015. În 2011, „Lobi Steel Trade”, care acum vinde produse pentru Moldelecom, avea cu totul alte activităţi. Ea a câştigat o licitaţie pentru „insigne jubiliare 20 ani SIS al RM, confecţionate la comanda SIS” în valoare de 40 mii de lei.
Prietenii cu trecere la Moldtelecom
La Moldtelecom, însă, nu doar firmele din grupul „Lobi” câştigă licitaţii. Un alt client fidel este „Sticlămont” SA, societate pe acţiuni administrată anterior de Mukhmad Galaev, care figurează în calitate de fondator al firmei „Lobi Steel Trade”. Galaev a fost, până nu demult, preşedintele grupului de companii Zikkurat, care deţine şi SA „Sticlămont”. Zikkurat, conform documentelor intrate în posesia redacţiei, este un alt partener al Moldtelecom. Pe o reţea de socializare, Galaev apare într-o fotografie împreună cu Alexandru Vâlcu, Vitalie Iurcu, dar şi alţi prieteni comuni, stând la o masă. Amintim că, în 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în privinţa lui Vitalie Iurcu, pe atunci director al Moldtelecom, în urma unei informaţii în care se spunea că acesta ar fi procurat acţiunile Zikkurat. Aceste fapte, însă, nu s-ar fi confirmat, în urma controlului efectuat de reprezentanţii CNI, deşi, după cum susţin şi sursele noastre, Iurcu are o relaţie mai mult decât apropiată cu această companie, participând acolo şi la unele şedinţe de lucru.
L-am contactat pe Victor Gherasim, secretarul Comisiei de Licitaţie din cadrul Moldtelecom, întrebându-l cum poate fi explicat succesul acestor firme, în special ale celor din grupul Lobi la licitaţiile de la Moldelecom. Acesta ne-a spus că nu el ar fi persoana responsabilă pentru a ne oferi asemenea informaţii şi ne-a îndemnat să formulăm întrebările în scris. Precizăm, în context, că o formulare la subiect a fost deja făcută, doar că reprezentanţii Moldtelecom au refuzat să ne spună care sunt firmele câştigătoare ale licitaţiilor din ultimii ani, motivând că legea cu privire la accesul la informaţie nu i-ar obliga să răspundă. Am discutat şi cu reprezentanţii serviciului de presă al instituţiei, cărora le-am trimis, în scris, o solicitare, insistând să ni se explice care ar fi cheia succesului firmelor din grupul Lobi, câştigătoare a licitaţiilor de la Moldtelecom. Până la închiderea ediţiei, nu am primit vreun răspuns. Amintim că, Moldtelecom a rămas fără director general după ce, în august 2015, Vitalie Iurcu a fost numit viceministru al Economiei. În locul său, nu a fost încă numit un nou şef, nici chiar interimar.
Procurorii au ajuns, în sfârşit, şi la Moldtelecom
După articolele din 2015 din ZdG la subiectul licitaţiilor pentru prieteni de la Moldtelecom, la solicitarea ZdG, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) ne anunţa, în luna mai, că instituţia va verifica informaţiile prezentate, iar ulterior ne va informa despre rezultate. Deşi ne aflăm deja în octombrie 2015, o informaţie de la CNA nu am primit, deocamdată. Zilele trecute, însă, în toiul războiului politic, şi după ce Vlad Filat, reţinut pentru fapte de corupţie, acuza de la tribuna Parlamentului neregulile de la Moldtelecom, Metalferos şi Moldovagaz, Procuratura Generală (PG) a anunţat că a efectuat „ridicări de acte ce se referă la activitatea economico-financiară a celor trei întreprinderi. Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii intereselor publice şi ale consumatorilor de servicii”, se spune într-un comunicat al instituţiei.
PG anunţă că de aceste cazuri, inclusiv de investigaţia de la Moldtelecom, se ocupă Direcţia exercitare şi conducere a urmăririi penale. Nicolae Chitoroagă, şef al Direcţiei, a refuzat să ne ofere prea multe informaţii, precizând că ar trebui să ne adresăm Serviciului de Presă al instituţiei. La întrebările noastre, Chitoroagă a spus că ancheta nu este o pură verificare şi că ea, conform legii, poate avea loc doar în cadrul unui proces penal sau în cadrul urmăririi penale, refuzând însă să ne spună în care din aceste două calităţi au avut loc percheziţiile de la Moldtelecom.
Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate