Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Trei ani de la…

VIDEO Trei ani de la ultimul discurs al lui Vlad Filat în Parlament

Acum trei ani, fostul premier și lider PLDM, Vladimir Filat, rostea în Parlament ultimul său discurs, până a-i fi ridicată imunitatea și a fi reținut într-un dosar penal. Ulterior, 51 de ședințe de jude­cată orga­ni­zate timp de șapte luni de un com­plet din trei jude­că­tori ai Jude­că­to­riei Buiu­cani din Chi­și­nău au fost sufi­ciente pen­tru con­dam­na­rea depu­ta­tu­lui la 9 ani de închi­soare cu exe­cu­tare în peni­ten­ciar de tip închis, acesta fiind găsit vino­vat de coru­pere pasivă și tra­fic de influ­ență.

Poli­ti­cia­nul a fost reți­nut pe 15 octom­brie 2015, în urma unui auto­de­nunţ al omu­lui de afa­ceri Ilan Şor, în care spu­nea că, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi ofe­rit lui Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD.

După auto­de­nunţ, pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat ridi­ca­rea imu­ni­tă­ţii lui Filat. Pro­pu­ne­rea a fost votată de 79 de depu­taţi, iar ex-premierul a fost reţi­nut pen­tru 72 de ore. La 18 octom­brie 2015, acesta a fost ares­tat pen­tru 30 de zile, fiind acu­zat de coru­pere pasivă şi tra­fic de influ­enţă.

Dosa­rul Filat, cel mai medi­a­ti­zat dosar din isto­ria R. Mol­dova, a fost exa­mi­nat la Jude­că­to­ria Buiu­cani, cu ușile închise, la soli­ci­ta­rea pro­cu­ro­ru­lui Adri­ana Beți­șor, care a pre­ci­zat că publi­ci­ta­tea pro­ce­su­lui i-ar pre­ju­di­cia pro­bele într-un alt dosar pe care îl are în ges­tiune, și în care Filat este, la fel, vizat. În tim­pul exa­mi­nă­rii dosa­ru­lui, mai multe ONG-uri au soli­ci­tat ca pro­ce­sul să fie unul public.

La 27 iunie, Judecătoria sectorului Buiucani l-a condamnat la 9 ani de închisoare, deși procurorii au cerut 16 ani de detenție.

Într-un interviu pentru ZdG, din 11 decembrie 2017, fostul avocat al ex-premierului, declara că „Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO”.  Deocamdată, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) nu a comunicat nicio informație privind cele două plângeri înaintate de ex-premierul Vlad Filat, condamnat definitiv de justiția din R. Moldova la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Contactat de ZdG, Victor Munteanu, avocatul care din iulie 2018 reprezintă interesele lui Vlad Filat la CtEDO, a precizat că instanța europeană are un mecanism specific de activitate, respectiv, nu poate spune în cât timp aceasta ar putea comunica Guvernului cererile înaintate.

„Curtea Europeană este un organ independent, respectiv, procedura este diferită de cea a instanțelor naționale. Eu doar am informat Curtea despre faptul că îl voi reprezenta pe domnul Filat în fața instanței. Nu avem altceva nou. Acolo este mecanism separat, specific, respectiv, nu este încă nicio informație”, a declarat avocatul Victor Munteanu pentru ZdG, care a precizat că nu poate oferi informații exacte despre încălcările invocate în cele două cereri expediate la CtEDO.

Discursul lui Vlad Filat  din 15 octombrie 2015:

„Deci, pe data de 12 denunţ, pe data de 13 totul e gata, împachetat. Întrebarea mea este simplă: da de ce n-am fost eu chemat, ca şi cetăţean al RM, că aici nu e nevoie de imunitate, domnule Gurin? Să mi se pună cel puţin întrebări, fără ca să mi se arate probele. Să mă întrebe una, două, trei, să-mi dea calitate de martor. Unde aţi mai întâlnit asemenea viteză? Unde în justiţia RM aţi mai întâlnit atâta viteză, decât acolo unde este interes să preia un business, să distrugă o persoană sau să distrugă instituţii sau oameni, mai mulţi, luaţi împreună? (…)

Eu doar vreau ca dl Gurin să-şi amintească cum a fost numit procuror general, ce a precedat acea numire. V-o spun eu, în cunoştinţă de cauză: deciziile nu se iau la Procuratura Generală, deciziile nu se iau la CNA, nu se iau în instanţele de judecată sau la CCA, nu pe Tighina 32, la Partidul Democrat. Deciziile se iau pe strada Cantemir sau la Nobil Club. Şi pot să vă spun şi cum – cu dosare clasificate, dosarul ăsta merge aşa, ăsta aşa, ăsta se închide pe data respectivă, celălalt se suspendă atunci etc. Aşa se face justiţia în Moldova şi nu doar”, a declarat Filat în ultimul său discurs ținut în fața deputaților.

Acum vizavi de acest așa numit denunț. Este un tovarăș acolo, Iaralov Serioja. El a participat la toate târgurile. Eu vreau să văd viteză și la concesionarea aeroportului. Astea sunt prețuri plătite pentru ca cineva să vină să faca un denunț. Viata bate filmul. Sumele astea aruncate așa… Nu știu dacă cineva înțelege ce înseamnă 250 milioane. Se vor ocupa avocații. Cu același succes, dle Voronin, pot să facă și denunț pe dvs, cu avioane, cadouri. (…)

Am fost împotriva alegerilor anticipate. Și astăzi sunt. Dar vreau să vă spun că ei pergătesc anticipate, nu pentru cei care cer asta, dl Dodon. Mă adresez și celor din Platforma DA. Eu sunt vinovat mereu, nu Plahotniuc care a facut totul până acum. Nu pentru voi sunt pregatite aceste alegeri. Să nu mizați pe minciuni. Așa cum a fost ieri la sedința AIE, da, dle Ghimpu? Peste 600 de dosare are nepotul matale, dle Ghimpu, la Procuratură. Când o să buhneasca ele, nu se stie, dar atunci când seara o sa va spună că împreună o sa fericiți poporul moldovenesc.

Faceti regulă și in presa moldovenească. Fac apel la jurnaliști, care sunt killeri morali. Se distruge soarta omului cu atacuri, calificări… atunci libertatea expresiei? Să fie. Cumpărarea consilierilor, primarilor, alegătorilor. Daca nu se dau cumpărați, este procuratura generală. Îți face un dosar, dar dacă vrei să scapi, scrii cerere în PD. (…)

Vă rog sa fiți luptători. Râde cel care râde la urmă. Jertfa următoare… De fapt, matale dl. Voronin, ești jertfă de când l-ai cunoscut. (…)
Ziua de azi va trece. De mâine viața continuă. Stimați colegi, aveți grijă de ce urmează, ce faceți în viitor. Aveți grijă de RM.”