Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a acceptat demisia lui…

Parlamentul a acceptat demisia lui Cicolea. Când își va înceta activitatea Guvernatorul BNM

Foto: sputnik.md

Cu votul a 54 de voturi, Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Deputații au adoptat o hotărâre prin care Sergiu Cioclea urmează să își încheie activitatea la Banca Națională pe 30 noiembrie curent.

În cererea adresată președintelui Parlamentului, Cioclea a precizat că motivele cererii sale de demisie sunt de ordin personal.

După aproape trei ani de activitate, Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia din funcția de Guvernator al BNM pe 20 noiembrie în cadrul unui briefing de presă. Acesta a declarat că și-a fixat drept scop să lucreze la BNM atât timp cât va fi necesar pentru a consolida sistemul bancar din R. Moldova și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Cioclea consideră că și-a realizat misiunea, așa că își încetează mandatul.

Ser­giu Cio­clea a fost îna­in­tat la şefia BNM de către Comi­sia de selec­tare a can­di­da­tu­lui la fun­cţia de guver­na­tor, la 2 martie 2016. La numirea sa în funcție Cioclea avea 42 de ani. În ulti­mii 20 de ani, şi-a făcut stu­di­ile şi a mun­cit în Franţa. Este eco­no­mist, spe­cia­li­zat în Pieţele Emer­gente, în spe­cial din Europa cen­trală şi de est, Rusia, CSI şi Tur­cia. Este expert în fuziuni şi achi­zi­ţii, reor­ga­ni­zări, ges­tio­na­rea şi admi­nis­tra­rea acti­ve­lor, capi­tal de risc, cer­ce­tări eco­no­mice și pieţe de capi­tal.  Ser­giu Cio­clea deţine cetă­ţe­nie tri­plă şi vor­beşte flu­ent în engleză, rusă şi fran­ceză. ZdG a scris despre averea din R. Moldova a lui Sergiu Cioclea și faptul că acesta a fost coleg de școală, timp de zece ani, cu fostul guvernator Dorin Drăguțanu.

Pre­ci­zăm că Banca Națio­nală a Mol­do­vei a avut doi guver­na­tori. Este vorba des­pre Leo­nid Tal­maci şi Dorin Dră­gu­ţanu. Ulti­mul a ple­cat din frun­tea insti­tu­ţiei în data de 21 sep­tem­brie, moti­vând pre­siuni poli­tice, dar con­ti­nuă să asi­gure inte­ri­ma­tul până la desem­na­rea unui nou guver­na­tor. ZdG a scris despre averea și afacerile lui Dorin Dră­gu­ţanu. Acesta,  în anii cât a con­dus insti­tu­ţia, a dus un trai de lux. Drăguțanu are casă şi maşină de mili­oane, iar una din fir­mele soţiei sale a obţi­nut doar în ulti­mul an şi jumă­tate con­tracte de peste 5 mili­oane de lei cu insti­tu­ţii ale sta­tu­lui.