Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PA va efectua urmărirea penală…

PA va efectua urmărirea penală pe cazul interceptărilor telefonice a mai multor opozanți ai guvernării PDM

Luni, 2 septembrie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei cauze penale și a dispus transmiterea acestora Procuraturii Anticorupție (PA) pentru efectuarea urmăririi penale pe faptele interceptărilor ilegale, admise în dosarele penale instrumentate în perioada anilor 2017-2019 de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Dispunerea efectuării urmăririi penale către Procuratura Anticorupție are la bază caracterul complex al subiectelor și specificul drepturilor și garanțiilor constituționale ale cetățenilor, încălcate prin ascultarea ilegală a convorbirilor și culegerea de informații”, menționează Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

La începutul lunii august, urmare a autosesizării din presă, Procuratura Generală a inițiat verificarea legalității dispunerii, autorizării şi efectuării interceptărilor în trei cauze penale instrumentate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Pe parcursul anilor 2017-2019, au fost supuși măsurilor speciale de investigații mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, alte persoane publice, sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

Procurorii au constatat mai multe omisiuni în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în viaţa personală şi de familie. Acestea au avut loc prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, cu folosirea situației de serviciu.

Potrivit RISE Moldova, în ultimii ani, autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje de pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.