Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura a inițiat trei procese…

Procuratura a inițiat trei procese penale în cazul interceptărilor telefonice a mai multor opozanți ai guvernării PDM

Procuratura Generală anunță că va verifica legalitatea măsurilor speciale de investigație adoptate de către procurori și judecători la dispunerea, autorizarea și efectuarea interceptărilor în trei procese penale, dezvăluite anterior de de RISE Moldova.

Într-un comunicat de presă Procuratura precizează că s-a autosesizat din presă în legătură cu interceptarea mai multor politicieni, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști și ale persoane publice, sub suspiciunea organizării și conducerii unor dezordini în masă.

Fiind constatate mai multe omisiuni de ordin procesual în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în dreptul la viaţa personală şi de familie, prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, a fost dispusă înregistrarea şi examinarea faptelor presupus ilicite în ordinea prevăzută de art.274 din Codul de procedură penală”, este menționat în comunicatul de presă al Procuraturii.

Astfel, Procuratura urmează să verifice legalitatea interceptărilor și să decidă asupra acțiunilor persoanelor responsabile, sub aspect penal.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, i-a solicitat fostului procuror general, Eduard Harunjen, să investigheze cazul interceptărilor telefonice, menționând că acest caz este o dovadă a faptului că regimul condus de Plahotniuc „a fost unul criminal și represiv”.

Potrivit RISE Moldova, în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje de pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.