Ministra Justiției explică ce urmează după abrogarea hotărârilor cu privire la concesionarea Aeroportului Chișinău
Cabinetul de miniștri a abrogat în cadrul ședinței de astăzi, 4 septembrie, patru hotărâri luate de Guvern în perioada 2012 – 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”.
Potrivit ministrei Justiției, Olesea Stamate, abrogarea hotărârilor nu va avea însă un efect retroactiv. Astfel, contractul cu privire la concesionarea Aeroportului Chișinău rămâne în continuare valabil.
„Scopul abrogării a fost aducerea în concordanță cu cadrul normativ și a deciziilor Curții Constituționale. Este un prim-pas pe care l-am făcut în ceea ce ține de problema concesionării Aeroportului pentru că intenționăm să solicităm și declararea nulității absolute a acestui contract în instanță. Mai multe detalii o să aflați în zilele următoarele”, a declarat Olesea Stamate pentru Ziarul de Gardă.
Drept motiv pentru abrogare a figurat decizia luată în 2013 de către Curtea Constituțională (CC) cu privire la suspendarea hotărârii cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. Astfel, în vederea evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru securitatea economică sau financiară a statului, Curtea Constituţională a suspendat atunci hotărârea Guvernului, care nu avea puteri depline, și a declarat admisibilă sesizarea unui grup de deputaţi pentru controlul constituţionalităţii acesteia.
În pofida faptului că CC a suspendat acțiunea respectivă și a interzis efectuarea oricăror acțiuni pentru punerea în aplicare a hotărârii respective, Guvernul a reconfirmat ulterior aprobarea concesionării activelor Aeroportului Chișinău.
Cele patru hotărâri de Guvern au fost abrogate la scurt timp după ce Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.
În același context, la 30 august, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, a declarat că „există toate temeiurile juridice pentru anularea contractului de concesiune a AIC”.