Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În R. Moldova vine o…

În R. Moldova vine o delegație a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei, Rosselhoznadzor

Imagine - simbol

La invitaţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în R. Moldova, în perioada 18 – 21 decembrie, se va afla o delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei (Rosselhoznadzor).

Specialiştii acestei Autorităţi de control se vor documenta despre tehnologiile de producere şi de păstrare a produselor de origine vegetală destinate exportului, se spune într-un comunicat al ANSA, în care se mai menționează că ANSA a insistat pe parcursul anului ca Rosselhoznadzor să examineze cererile  de export a producţiei vegetale în Federaţia Rusă, cereri recepţionate de la 264 de potenţiali exportatori de fructe din Moldova.

Anterior, Igor Dodon se lăuda cu reușitele în deblocarea exportului spre Rusia. Datele însă îl contrazic. „Am reușit să deblochez exporturile spre Rusia, am obținut condiții de lucru în Rusia pentru sute de mii de muncitori moldoveni. (…) Vă spun cu toată fermitatea, dacă nu interveneam personal la nivel înalt, politica rusofobă a guvernării ar fi avut urmări grave, greu de estimat în plan economic și social”, spunea Dodon.

Însă, la 2 august, curent, Rusia a interzis importul a circa 20 de tone de prune din Moldova. Apoi alte aproximativ 20 de tone de mere s-au întors în R. Moldova, iar în septembrie, a fost interzis importul a 20 de tone de prune.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a menționat că speră că în urma acestei vizite companiile producătoare de fructe şi legume din Moldova, care întrunesc condiţiile de export, vor avea posibilitatea să-şi comercializeze producţia pe pieţele din Federaţia Rusă.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-iunie a anului curent, totalul exportului de fructe şi legume din R. Moldova a constituit 74,27 milioane USD, dintre care exportul către Uniunea Europeană constituie 38,5 milioane USD, ceea ce reprezintă o pondere de 51% din totalul de exporturi. Exportul către CSI constituie 30,17 milioane USD, respectiv, 40,62% din totalul de exporturi.