Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vizita de lucru la Bruxelles.…

Vizita de lucru la Bruxelles. Cu cine s-a întâlnit Maia Sandu şi Zinainda Greceanîi

Visit of Moldovan Prime Minister Maia SANDU. - bilateral meeting

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, delegaţia R. Moldova, în frunte cu prim-ministra Maia Sandu şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, au avut întrevederi cu mai mulţi lideri politici din Parlamentul European (PE).

Astfel, ieri, 24 iulie, prim-ministra Maia Sandu și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, au avut o întrevedere cu fostul președinte al României și actual membru în PE, Traian Băsescu, dar şi cu Siegfried Mureşan, vicepreședintele Grupului PPE din PE și membru al delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

gov.md

Traian Băsescu a subliniat că este esențial ca R. Moldova să rămână un subiect important în discuțiile din UE. Totodată, acesta a accentuat necesitatea finalizării cât mai rapide a interconectărilor, mai ales în domeniul gazelor naturale.

În cadrul dezbaterilor desfășurate ieri, 24 iulie, în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET), Traian Băsescu a luat cuvânt și a punctat că R. Moldova, de aproximativ 30 de ani, beneficiază de asistență din partea UE și totuși aceasta rămâne a fi o zonă gri, accentuând, în acest context, că este necesar ca R. Moldova să i se ofere o perspectivă clară de integrare în UE.

„Interesele lui Putin în R. Moldova au diminuat. Până acum avea nevoie de regiunea Transnistreană ca de un punct strategic în socotelile lor belicoase, legate de controlul securității la Marea Neagră și Europa. Astăzi, Vladimir Putin are nevoile strategice satisfăcute prin ocuparea Crimeii și ticsirea acesteia cu armament și militari. De aceea, cred că Republica Moldova prezintă mai puțin interes pentru Vladimir Putin și ar fi un moment potrivit ca R. Moldova să i se dea perspectiva de integrare în Uniunea Europeană”, a declarat Traian Băsescu.

Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureşan, a reiterat disponibilitatea UE în menținerea și fortificarea cooperării pe diverse aspecte de interes comun și a subliniat că, în ultima perioadă, s-au întâmplat multe lucruri pozitive, precum procesele cu privire la curățarea sistemului de justiție. Vicepreședintele grupului PPE a precizat cât de importantă este menținerea interesului față de R. Moldova și că a îndemnat membrii Parlamentului European să întreprindă cât mai multe vizite în R. Moldova.

gov.md

Tot ieri, Maia Sandu şi Zinaida Greceanîi au avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul discuției, prim-ministra Maia Sandu a subliniat prioritățile actualului Guvern. Aceste priorități urmează să garanteze consolidarea R. Moldova drept un stat democratic și partener de încredere.

La rândul său, președintele Parlamentului European a confirmat sprijinul UE pentru ca R. Moldova să implementeze cu succes agenda europeană asumată.

„Trebuie să demonstrați că aveți un sistem politic pluralist și acesta va fi primul act al credibilității dumneavoastră”, a adăugat președintele Sassoli.

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, a reiterat poziția fermă a majorității parlamentare pentru construirea unor relații durabile de prietenie cu UE. În context, Zinaida Greceanîi a subliniat că Acordul de Asociere urmează să fie implementat, conform angajamentelor țării.

Totodată, la finalul întrunirii, Premierul a lansat o invitație la Chișinău către președintele Parlamentului European, pe care David-Maria Sassoli a acceptat-o, spunând că va vizita Republica Moldova în curând.

Tot ieri, Maia Sandu și Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, au semnat la Bruxelles trei acorduri de finanțare în sumă totală de peste 40 de milioane de euro.