Prima reacție a lui Andrei Năstase după ce instanța nu i-a validat mandatul
Liderul PPDA, Andrei Năstase, care la 3 iunie a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, susține că hotărârea instanței prin care „nu se confirmă legalitatea” scrutinului, este una arbitrară, emisă cu încălcarea legii și care ar fi fost „comandată” de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.
După ce judecătoarea Rodica Berdilo nu a validat mandatul său de primar, Andrei Năstase a declarat că justiția este controlată politic de Vlad Plahotniuc și că magistrata ar trebui trasă la răspundere penală pentru pronunțarea unei asemena decizii.
Năstase a îndemnat susținătorii săi, inclusiv cei care au protestat până la sfârșitul ședinței în fața Judecătoriei Chișinău, să reacționeze calm. Acesta a declarat că pe parcursul zilei de mâine avocatul său va contesta hotărârea la Curtea de Apel, iar dacă instanța ierarhic superioară nu va valida mandatul, urmează a fi organizate proteste de amploare, pentru că, afirmă Andrei Năstase, „în joc este țara noastră și oamenii care au ieșit la vot”.
Liderul PPDA consideră că ora târzie la care a fost programată ședința și, respectiv, citită decizia, a avut drept scop de a minimaliza posibilitatea organizării unei acțiuni de protest. Totodată, acesta a precizat că atât în sediul Judecătoriei Chișinău, cât în perimetrul acesteia s-ar fi aflat zeci de polițiști, pregătiți din timp pentru a reacționa în caz de prroteste față de decizia instanței.
„Oameni buni, haideți să încetăm a mai crede că are vreo influență Ceban, Dodon, Șor, tot felul de indivizi care ne-au trădat de-a lungul timpului R. Moldova și pe noi. În acestă țară exist un individ care se teme să-și piardă libertatea, să-și piardă averile ilegal dobândite”, a declarat Năstase, cu referire la Vlad Plahotniuc.
„Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, scrie judecătoarea Rodica Berdilo în hotărârea pe care a adoptat-o la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare. Decizia este definitivă și executorie, dar poate fi contestată de părți în instanța ierarhic superioară timp de o zi.