Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum comentează Ion Ceban hotărârea…

Cum comentează Ion Ceban hotărârea instanței în dosarul alegerilor din Chișinău

„Decizie surprinzătoare a instanței de judecată și incorectă în raport cu mine. Mîine voi veni în cadrul unei conferințe de presă cu detalii”, este reacția socialistului Ion Ceban după ce Judecătoria Chișinău nu a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din capitală.

Deși imediat după afișarea rezultatelor alegerilor turului doi de scrutin, Ion Ceban a declarat că recunoaște legalitatea alegerilor, în următoarele zile a depus în instanță două acțiuni pe numele lui Năstase, pe motiv că acesta ar fi încălcat prevederile Codului Electoral.

Ion Ceban semnalează în cele două contestații depuse în instanță că Andrei Năstase a beneficiat de susținere externă în plină campanie electorală și că a făcut agitație în ziua scrutinului. CSJ a dat dreptate socialiștilor doar într-un singur caz și a constatat că prin mesajele sale video din 3 iunie, Andrei Năstase a făcut agitație electorală. Cealaltă contestație, privind implicarea persoanelor din străinătate în campania de promovare a lui Năstase, prima instanță însă a respins-o, iar hotărârea a fost menținută până la instanța supremă de justiție.

În timpul ședinței de astăzi, 19 iunie, la care presa nu a fost lăsată să filmeze, reprezentantul PSRM ar fi cerut declararea alegerilor nule. Cel puțin astfel de declarații a făcut liderul PPDA, Andrei Năstase. Socialistul Ion Ceban însă a negat acest lucru și a declarat că toate solicitările către instanță le-a expus public.

Pe FacebooK, Ion Ceban scris că a sesizat instanța de judecată pentru a afla dacă acțiunile liderului PPDA, într-adevăr contravin legii sau, în cazul validării scurtinului, dacă acțiuni similare pot fi întreprinse de PSRM în alegerile parlamentareÎn mesajul publicat în mediul online, Ceban susține că decizia Judecătoriei Chișinău va crea un precedent și va oferi socialiștilor o explicație privind implicarea politicienilor străini în campania de promovarea a PSRM la scrutinul parlamentar.