Igor Dodon nu citește legile pe care le promulgă? Cum explică Președinția legalizarea benzinăriilor duty-free
Președinția R. Moldova a recunoscut, într-o declarație oferită pentru ZdG, că președintele Igor Dodon a legalizat business-ul cu produse petroliere în regim duty-free, fără a cunoaște că și-a pus semnătura pe un astfel de proiect legislativ. ZdG a constatat, în ancheta „Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Şor devine realitate” că președintele Igor Dodon, deși promulgase deja de două săptămâni modificarea legislației în favoarea benzinăriilor duty-free, întrebat de jurnaliști, declara că încă nu a văzut proiectul și că acesta este „un subiect foarte suspect”.
Igor Dodon a promulgat modificările de lege votate de Parlament, inclusiv cele care vizează activitatea benzinăriilor duty-free, încă la 20 august 2018. Peste patru zile, legea promulgată a apărut în Monitorul Oficial, intrând în vigoare. Doar că, preşedintele, la două săptămâni după ce a semnat pentru legalizarea business-ului cu produse petroliere duty-free, întrebat de jurnalişti (care nu ştiau că legea a fost deja promulgată), spunea că nu ştie cum va proceda.
Citiți și: VIDEO, DOC/ Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Şor devine realitate
„E un subiect foarte suspect pentru că acesta ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom decide”, declara Igor Dodon la 5 septembrie pentru presă, deși cu două săptămâni mai devreme, pe 20 august 2018, şi-a pus deja semnătura pe „subiectul foarte suspect”. Dodon a promulgat legea la câteva zile după ce a revenit din vacanța de pe muntele Athos.
După câteva zile de insistențe, am obținut o explicație a purtătorului de cuvânt al președintelui statului, Maxim Lebedinschi la acest subiect. Lebedinschi a recunoscut, indirect, că Igor Dodon nu a citit actele pe care le-a semnat. Lebedinschi a precizat că șeful statului va veni cu un alt proiect de lege prin care va solicita abrogarea legii care legalizează comerțul cu carburanți în regim duty-free.
„Sunt cel mult două alineate de text, care prevăd doar scutirea de TVA a unor poziții tehnice, care au fost incluse într-un proiect de lege care conține 58 de pagini. Împreună cu această lege au parvenit practic toate proiectele de lege care au fost votate în ultima zi a ședinței plenare. Instituția prezidențială tehnic nu a reușit să identifice acest amendament, fiindcă a fost camuflat în textul politicii fiscale în mod general. Vă asigur că noi venim cu un proiect de lege prin care solicităm abrogarea acestei norme”, explică Maxim Lebedinschi.
Întrebat dacă Igor Dodon nu a fost informat despre adoptarea respectivului proiect de lege de către deputații din fracțiunea PSRM, partid al cărui lider neoficial continuă să fie, Maxim Lebedinschi a declarat că șeful statului nu monitorizează tot ce se adoptă în Parlament.
„Dl președinte nu răspunde pentru activitatea deputaților din Parlament. Noi nu ducem evidența sau verifcăm legile care s-au adoptat, cum s-au adoptat, cu nicio fracțiune parlamentară”, susține Lebedinschi.
ZdG a scris că benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioase. Amendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei a fost propus de un deputat „neafiliat”, fiind votat în lipsa unei expertize anticorupţie, în lipsa dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului. Ca tabloul să fie complet, legea a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa. La două săptămâni după ce şi-a pus semnătura peste legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Igor Dodon le spunea jurnaliştilor că acesta „e un subiect foarte suspect pentru că ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom lua decizia”, declara preşedintele, după ce… îl semnase deja. Între timp, înainte de votul din Parlament, principalul promotor al benzinăriilor duty-free, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, pregătea, prin intermediul companiilor pe care le deţine, terenul pentru lansarea afacerii.
Citiți întreaga anchetă AICI
Nu este, se pare, pentru prima dată când președintele semnează o lege, fără să-i cunoască esența. ZdG a constatat anterior că, în timp ce șeful statului se arăta nemulțumit de faptul că din bugetul de stat vor fi alocați peste 200 de milioane de lei pentru construcția arenei, banii au fost prevăzuți în buget încă în luna decembrie 2017, iar ulterior, legea a fost promulgată chiar de către Igor Dodon. Atunci, șeful statului nu a avut obiecții și prin promulgarea legii a admis alocarea sumei respective din bugetul de stat pentru implementarea proiectului PDM.