Principală  —  IMPORTANTE   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.40

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 40 include 16 localități din raionul Cimișlia și 7 localități din raionul Basarabeasca. În această circumscripție s-au înregistrat în competiția pentru un fotoliu de deputat șase candidați. Primul pe listă este Dumitru Diacov (PDM), urmat de Piotr Pușcari (PSRM), Victoria Cîrlan (PP „Șor”), Domnica Manole (Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și Pas”), Valentin Cimpoeș (Partidul Nostru) și de candidatul independent Gheorghe Răileanu.

Dumitru Diacov, PDM

Foto: facebook.com/dumitru.diacov.3

Este unul dintre cei mai longevivi politicieni din R. Moldova, aflându-se pe prima scenă a politicii moldovenești de 24 de ani. Primul mandat de deputat l-a obținut în 1994, când a fost ales pe lista Partidului Democrat Agrar din Moldova, iar în 1995 a devenit vicepreședinte al Parlamentului. Al doilea mandat în Legislativ îl obține în 1998, când formează și conduce Blocul electoral „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”. Până în 2001, Dumitru Diacov exercită funcția de președinte al Parlamentului. În 2000 formează Partidul Democrat din Moldova, pe care îl conduce până în 2009, când îi transmite șefia lui Marian Lupu. Din 2005 și până în prezent este deputat din partea acestui partid.

Ziarul de Gardă a scris în mai multe rânduri și despre averea imobiliară și afacerile celor două fiice ale familiei Diacov. Una dintre ele a luat în arendă pentru o perioadă de 29 de ani clădirea monumentului de arhitectură „Conacul urban al lui A. D. Inglezi”, de pe str. M. Eminescu din centrul capitalei, care anterior se afla în gestiunea Teatrului Republican „Luceafărul”. Surorile au reușit să privatizeze și niște construcții anexe conacului, cu tot cu terenul aferent. Aici, conform unui proiect avizat de către Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice în septembrie 2016, ar urma să fie construită o parcare multietajată.

Şi fostul sediu al PDM aparţine uneia dintre fiicele deputatului Diacov. Potrivit actelor cadastrale, terenul de 11 ari şi imobilul de 474 m.p. din str. Tighina 32, din centrul Chişinăului, sunt proprietatea Olesei Diacov din iunie 2011, atunci când i-au fost donate de tatăl său.

În ultimii doi ani, Dumitru Diacov a ridicat de la Parlament un salariu de deputat de aproape 355 de mii de lei și indemnizații de peste 19 mii de lei. Totodată, acesta a beneficiat de o pensie de peste 223 de mii de lei în R. Moldova și de o pensie de 287 de mii de ruble din Federația Rusă. Diacov a obținut 144 de mii de lei de la PDM, după ce a oferit acestuia în arendă un spațiu, și  4 500 de euro de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, mai exact Ambasada R. Moldova la Moscova pentru oferirea în chirie a unui apartament.  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Dumitru Diacov deține o casă de 106 m2 în Chișinău, un apartament de 69 m2 la Moscova, obținut prin moștenire, și două automobile: un BMW 730d, fabricat și procurat în 2007, și un Mercedes GLK produs în 2010, pe care îl are în folosințî din același an. În conturile bancare, democratul deține peste 413 mii de lei,  trei mii USD și 4,7 mii de euro.

Piotr Pușcari, PSRM

Foto: http://socialistii.md

Piotr Pușcari este președintele raionul Basarabeasca din octombrie 2015, atunci când avea 28 de ani. Pentru Moldova Curată el declara atunci că nu are nici o profesie, că a absolvit doar 11 clase și ar vrea să se pregătească de bacalaureat.

Până a fi ales în această funție, acesta a încercat să ocupe un fotoliu de deputat la alegerile din 30 noiembrie 2014, dar nu a reușit. Fără succes s-a soldat și încercarea de a ajunge primar al orașului Basarabeasca. La alegerile locale din 2015, Pușcari a pierdut turul doi în fața candidatului partidului Partidul Nostru.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Piotr Pușcari a ridicat un salariu de peste 281 de mii de lei în funcția de președinte al raionului Basarabeasca. Acesta indică că deține în proprietate un teren intravilan, o casă de locuit de 122 de m2 și o mașină de model Toyota Avensis, fabricată în 2002, în posesia căreia a intrat în același an.

Victoria Cîrlan, PP „Șor”

Foto: facebook.com/Victoria-Cîrlan

Victoria Cîrlan este șefa organizației teritoriale Cimișlia al Partidului „Șor”. În formularul care conține datele biografice, prezentat  Consiliului electoral al circumscriției electorale uninominale Cimișlia nr. 40 pentru a fi înregistrată în calitate de candidat la funcția de deputat, Victoria Cîrlan nu indică funcția ocupată și locul de muncă, ci doar profesia, cea de contabil.

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultmii doi ani, aceasta a avut un venit de patru mii de lire la Hall Mark Hotel și o indemnizație de la CNAS de 25 de mii de lei. Aceasta indică că deține în proprietate un teren extravilan, un apartament de 48 m2 și un automobil de model Citroen C4 fabricat în 2006. Victoria Cîrlan indică și două conturi de depozit pe care deține în total 70 de mii de lei.

Domnica Manole, Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și Pas”

Foto: facebook.com/Domnica-Manole

Domnica Manole a fost judecătoare timp 27 de ani, întâi în funcție de magistrată la Judecătoria Chișinău, iar din 2005, la Curtea de Apel Chișinău. În 2016, aceasta s-a ales cu un dosar penal după ce a pronunțat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum republican la inițiativa PPDA, iar la 4 iulie 2017 a fost demisă din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii, în baza unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate. În prezent, este judecată pentru pronunţarea unei decizii contrare legii, dosarul fiind axaminat în instanța de fond.

Ex-magistrata s-a alăturat pentru prima dată protestelor organizate de partidele din opoziția extraparlamentară (PPDA, PAS și PLDM) pe 20 iunie 2018, la o zi după ce Judecătoria Chișinău a invalidat rezultatele alegerilor locale noi din mun. Chișinău.

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultmii doi ani, ex-magistrat indică un salariu la CA Chișinău de 126 de mii de lei, pensie în valoare de 390 de mii de lei, un depozit bancar în valoare de 205 480 de lei, dobândă de 12 292 de lei și 14 100 de euro drept venit după înstrăinarea unui automobil de model Mitsubishi Pajero Sport.

Familia Manole deține un lot pomicol de 0,0574 ha, evaluat la puțin peste 40 de mii de lei, un apartament de 130 metri pătrați cu o valoare de aproape un milion de lei, un garaj și un loc de parcare subterană. Soții Manole au în proprietate două mașini: Nissan Murano, fabricat în 2012 și cumpărat în 2018 cu 14 100 de euro, și Dacia Logan, fabricat în 2007 și cumpărat în 2011 cu 40 de mii de lei. Familia declară cote-părți în trei firme: SA „Filomela”, „Impex-Div” SRL și „Vad-Com” SRL. În conturile bancare, familia deține 40 159 de lei.

Valentin Cimpoeș, Partidul Nostru

Foto: ru1.md

Valentin Cimpoeș este primar al or. Basarabeasca din 2015, atunci când l-a învins în turul  doi de scrutin pe Piotr Pușcari.

În martie 2017, acesta a fost aresta și învinuit că, în calitate de autoritate tutelară locală, nu a asigurat protecția unui copil din oraş care a fost traficat de tatăl său, prin aplicarea violenţei, abandon, fuga de acasă, explotarea sexuală comercială şi necomercială, privarea ilegală de libertate, abuz sexual comis de către mai multe persoane mature. În același caz au fost reţinute alte trei persoane. Edilul a fost plasat în Penitenciarul nr. 13, iar ulterior, trimis în arest la domiciliu. La scurt timp după ce i-a fost înaintată învinuirea, dosarul a fost expediat în instanţa de judecată.

„La indicaţia procurorului general, dosarul a fost mutat de la Cimişlia, la Hânceşti. Mă întreb de ce? Suntem deja în noiembrie şi până acum nu a avut loc încă nicio şedinţă de judecată. Se tot amână examinarea. Am vorbit nu o singură dată că asupra mea au fost făcute tot felul de presiuni, inclusiv să trec de partea actualei puteri. De când e cu dosarul penal, aceste insistenţe au mai încetat”, declara Valentin Cimpoeş în 2017 pentru Centrul de Investigații Jurnalistice.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Cimpoeș a fost remunerat cu peste 149 de mii de lei în funcția de primar. Edilul deține în proprietate trei terenuri agricole, o casă de locuit de 42 m2 și o altă avere imobilă de 280 m2 care valorează circa 330 de mii de lei. Acesta conduce o mașină de model Mitsubishi Space Wagon fabricată în 2004, pe care a dobândit-o în 2010 cu patru mii de euro.

Gheorghe Răileanu, candidat independent

Foto: facebook.com/gheorghe.raileanu

Gheorghe Răileanu este la al treilea mandat în funcția de primar al or. Cimișlia fruntea Primăriei. Pe parcursul carierei sale politice, a schimbat două partide: Alianţa Moldova Noastră și PLDM.

În 2015, acesta a devenit subiect al investigaților Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Autoritatea a stabilit că în declarația de avere pentru 2014, Răileanu nu a indicat venituri de peste 400 de mii de lei, cinci terenuri, patru construcţii accesorii, un depozit, o construcție comercială, trei automobile și opt conturi bancare, scrie portalul anticoruptie.md.

„În cazul dlui Răileanu, conflictul a reieșit din angajarea de către acesta a nurorii sale în funcția de contabil și a nepoatei sale în funcția de inspector pentru evidența populației, semnând actele administrative (angajarea, acordarea premiilor și concediilor) în privința acestora. Actele de constatare emise în privința primarilor au fost transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 3132 Cod contravențional”, se arată în actul de constatare al CNI din 30 aprilie 2015. Primarul declara atunci la mijloc sunt interese politice.

În aprilie 2017, Răileanu, viceprimarii şi doi funcţionari ai Primăriei Cimişlia au fost percheziționați într-un dosar de corupţie de către CNA. Potrivit CNA, din octombrie 2016 şi până în aprilie 2017, funcționarii şi-ar fi depășit atribuțiile de serviciu prin trucarea unei licitații privind achiziţionarea lucrărilor de asfaltare a unei porțiuni de drum din orașul Cimișlia.

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultmii doi ani, Gheorghe Răileanu a fost remunerat cu 179 de mii de lei în funcția de primar. Acesta a încasat o pensie de peste 128 de mii de lei și a obținut apropae 18 mii de lei din vânzarea unui automobil și a unei motociclete. Răileanu indică că familia sa deține în proprietate cinci terenuri pentru construcții, trei case de locuit, un apartament, două construcții comerciale și trei mașini: Ford Fiesta (1990), Ford Fusion (2004) și Dacia Logan (2009).

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 40