Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primul pretendent la șefia capitalei…

Primul pretendent la șefia capitalei a depus setul de documente la CEC: „Venim să construim, nu să cârpim”

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, susține o conferință de presă după ce a depus setul de documente la CEC pentru a fi înscris în cursa electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Foto: captură privesc.eu

Primul pretendent la șefia Chișinăului a depus în dimineața zilei de miercuri, 4 aprilie, setul de documente la Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba despre candidatul PL, fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. Acesta și-a argumentat intenția de a se înscrie în cursa pentru fotoliul de primar general al municipiului Chișinău prin siguranța că ar putea opri procesul de uzurpare a puterii în capitală. Potrivit legii, organul electoral are la dispoziție șapte zile pentru a decide înregistrarea lui Munteanu în cursa electorală. Respectiv, campania electorală pentru acesta va începe odată cu înregistrarea sa de către CEC.

„Vreau să comunic locuitorilor municipiului Chișinău că binomul Plahotniuc-Dodon a capturat întreaga republică, iar planul lor este ca să captureze și Chișinăul. Consider că pot să opresc acest binom în calea lor de a uzurpa și de a captura puterea în Chișinău. Orășenii, chișinăuienii merită mai mult. Trebuie să facem din Chișinău un oraș cu adevărat european, venim să construim, nu să cârpim”, a declarat Valeriu Munteanu presei imediat după ce, însoțit de echipa sa, a depus la Comisia Electorală Centrală setul de documente pentru a fi înscris în competiția pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău.

Campania electorală va începe pentru candidatul PL din data înregistrării acestuia de către CEC. Potrivit legii, din momentul depunerii setului de documente, CEC are la dispoziție șapte zile pentru a lua o decizie în vederea înregistrării candidatului în cursa electorală.

Întrebat despre prioritățile sale la șefia capitalei, Munteanu a declarat că le va expune treptat, punct cu punct, din momentul în care se va lansa oficial în campanie. „În acest moment, rigorile legii nu permit acest lucru”, a declarat Valeriu Munteanu.

„Noi am știut întotdeauna să facem campanie cu bugete foarte reduse, de zeci de ori mai mici decât ale altor concurenți politici, dar cu un rezultat mult mai bun. De această dată va fi la fel. Avem cheltuieli foarte reduse, de aceea vom conta foarte mult pe dialogul deschis cu cetățenii. Inclusiv, eu voi merge de la casă la casă, de la om la om, în fiecare sector al municipiului Chișinău,  și în fiecare suburbie, de mai multe ori”, a fost răspunsul lui Munteanu întrebat despre bugetul pe care intenționează să-l cheltuie în campanie.

Întrebat dacă adversarii săi de bază sunt Silvia Radu și Ion Ceban, acesta a declarat că aceștia nu ar fi decât „instrumentele docile ale lui Plahotniuc și Dodon”, însă,dacă aceștia vor figura în buletinul de vot, alți adversari nu va avea.

Valeriu Munteanu afirmă că mizează pe susținerea tuturor locuitorilor Chișinăului care vor ca votul lor să conteze, ca să trăiască într-un oraș cu adevărat european. În context, Munteanu a adăugat că orașul Chișinău este unul dintre primele 20 de orașe ale Europei, de aceea trebuie să devină o metropolă europeană.

Alegerile anticipate noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău vor avea loc la 20 mai, zi în care și alte câteva localități din țară, printre care și municipiul Chișinău, își aleg edilii. Până la acest moment și-au anunțat intenția de a candida pentru fotoliul de primar al capitalei, liderul PPDA, Andrei Năstase, vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, viceprimara de Orhei, Reghina Apostolova, președintele Partidului „Democrația acasă”, Vasile Costiuc, activistul civic Sergiu Tofilat și președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, tot el purtător de cuvânt al șefului statului.

PDM a anunțat că nu înaintează un candidat propriu, dar că va susține candidatul partidelor proeuropene PAS, PPDA, PL și PPEM cu cele mai mari șanse de a învinge candidatul socialiștilorPCRM și PPEM nu și-au anunțat candidații pentru șefia Chișinăului.

Primarul ales la 20 mai va avea un mandat de un singur an, până în 2019, când se vor desfășura alegeri locale în toată țara.

 

foto: privesc.eu