Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficial! Vicepreședinta PDM este noua…

Oficial! Vicepreședinta PDM este noua ambasadoare a R. Moldova în SUA

Vicepreședinta Partidului Demcorat din Moldova (PDM), Cristina Balan, este noua ambasadoare a R. Moldova în Statele Unite ale Americii (SUA). Decretul privind numirea în funcție a acesteia a fost semnat de președintele Igor Dodon la 31 mai, iar astăzi, 5 iunie, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

O zi mai devreme, 4 iunie, Cristina Balan a anunțat pe pagina sa de Facebook, pe care deja a redenumit-o „Cristina Balan – Ambasadorul Republicii Moldova in SUA”, că toate procedurile legale pentru numirea sa în calitate de ambasador al R. Moldova în Statele Unite ale Americii au fost îndeplinite, iar în scurt timp se va prezenta la post pentru a prezenta scrisorile de acreditare Președintelui Donald Trump.

Cristina Balan. Foto: facebook.com/CristinaBalanDC/

„Mulțumesc autorităților de la Chișinău pentru încrederea acordată. Este un statut care aduce cu sine o responsabilitate deosebită în a continua dezvoltarea relațiilor între țara noastră și SUA”, scrie Cristina Balan, unde mai precizează că a înaintat conducerii Partidului Democrat decizia sa de suspendare din calitatea de membru, pe durata mandatului. 

„Sunt bucuroasă să îmi servesc țara la Washington D.C. într-un an determinant pentru drumul vestic al Moldovei”, scrie vicepreședinta PDM.

Deși, în alte cazuri, șeful statului publică pe pagina oficială a Președinției comunicate privind semnarea decretelor de numire în funcție a ambasadorilor, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul numirii democratei în funcție de ambasador la Washington.

Anterior, întrebat dacă va semna decretul de numire în funcție a vicepreședintei PDM, Igor Munteanu preciza că nu a luat o decizie, pentru că ar urma să analizeze mai multe aspecte și să discute cu ambasadorul SUA în R. Moldova.

„Deocamdată nu pot să spun nici da și nici… Cât despre faptul că e membru de partid… Anul trecut l-am desemnat pe domnul Soroceanu din partea PSRM în Belarus. Se descurcă foarte bine, apropo. Andrei Neguță e un caz mai special, deoarece are experiență. E foarte important să spunem că americanii au acceptat candidatura. Eu credeam că nu vor da agrementul până după alegerile parlamentare. Din informațiile de care dispun, după demisia lui Ciocoi, știam că exista o înțelegere neformală că nu va fi nicio desemnare până la alegerile parlamentare. Faptul că ași-au dat acordul pentru această candidatură a fost o surpriză pentru mine”, a declarat Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Vineri”, cu Anatol Golea, din 18 mai curent.

Din aprilie 2017, Cristina Balan este vicepreședinta PDM, responsabilă pentru relații internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Vorbeşte fluent limba română, limba rusă şi limba engleză.

Timp de doi ani, după revenirea lui Igor Munteanu, care a fost reprezentantul R. Moldova la Washington în perioada 2010-2015, R. Moldova nu a avut un ambasador în Statele Unite ale Americii. În mai 2017, Guvernul l-a rechemat din funcţie pe ambasadorul plenipotenţiar în Republica Chineză şi Vietnam, Aureliu Ciocoi. După ce a anunţat despre acest lucru, premierul Pavel Filip a precizat că Aureliu Ciocoi îşi va continua activitatea diplomatică la Washington. Mandatul acestuia însă a durat foarte puţin, nici două luni împlinite, iar până acum R. Moldova nu a avut un ambasador în State.

Citiți și: De ce R. Moldova NU are ambasador în Statele Unite ale Americii?