De ce R. Moldova NU are ambasador în Statele Unite ale Americii?
Timp de doi ani, după revenirea lui Igor Munteanu, care a fost reprezentantul R. Moldova la Washington în perioada 2010-2015, R. Moldova nu a avut un ambasador în Statele Unite ale Americii. În mai 2017, Guvernul l-a rechemat din funcţie pe ambasadorul plenipotenţiar în Republica Chineză şi Vietnam, Aureliu Ciocoi. După ce a anunţat despre acest lucru, premierul Pavel Filip a precizat că Aureliu Ciocoi îşi va continua activitatea diplomatică la Washington. Mandatul acestuia însă a durat foarte puţin, nici două luni împlinite, iar în prezent, R. Moldova nu are un ambasador în State.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) spune că Aureliu Ciocoi şi-a finalizat mandatul din motive personale, iar acum în cadrul instituţiei se discută despre posibile candidaturi la postul de ambasador în SUA. Pe de altă parte, Igor Munteanu, în prezent director la IDIS Viitorul, punctează faptul că e regretabilă absenţa unui reprezentant al R. Moldova în capitala Statelor Unite. Totodată, Munteanu afirmă că retragerea ambasadorului Aureliu Ciocoi la scurt timp după numirea acestuia în funcţie vorbeşte despre o lipsă de viziune a factorilor de decizie de la Chişinău.
„Cutuma diplomatică nu permite divulgarea numelor puse în discuţie”
Într-un răspuns remis la o solicitare a ZdG, MAEIE susţine că, odată cu finalizarea mandatului ambasadorului Aureliu Ciocoi „din motive personale”, a intervenit vacanţa funcţiei de Ambasador al R. Moldova la Washington. „La momentul actual, la Ministerul de Externe se discută posibilele candidaturi pentru nominalizarea în acest post diplomatic, cutuma diplomatică însă nu permite divulgarea numelor puse în discuţie”, ne-au spus reprezentanţii MAEIE.
În 2015, pentru postul de ambasador în SUA a candidat actualul vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi. Atunci, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile s-au pronunţat împotriva numirii sale în această funcţie, invocând că Ghileţchi promova „o politică homofobă şi condamna avortul”.
Valeriu Ghileţchi a respins acuzaţiile şi a făcut apel către societatea civilă să-şi reconsidere poziţia. „Promovarea unor valori conservatoare nu poate fi nicidecum calificată drept încălcare a drepturilor omului, o manifestare a homofobiei sau a altui gen de fobie. Într-o societate pluralistă trebuie să existe loc pentru diferite valori. Important este ca aceste valori să fie promovate într-un spirit de respect şi toleranţă, ceea ce m-am străduit să fac de fiecare dată când mi-am exprimat opinia în public”, spunea atunci Ghileţchi.
Rechemarea ambasadorului Ciocoi – „o atitudine descalificantă pentru diplomaţia moldovenească”
Fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, consideră regeretabil faptul că R. Moldova nu are un ambasador „în cea mai importantă naţiune a lumii”.
„R. Moldova are un dialog strategic lansat în perioada în care eu eram ambasador la Washington, care însă nu are foarte multă substanţă în acest moment, din cauza dereglărilor din sistemul de guvernare din R. Moldova. Respectiv, lipsa, absenţa unui ambasador la Washington poate fi interpretată şi ca mesaj, că nu se poate să retragi un ambasador după două luni. Este impardonabil. Este o atitudine descalificantă pentru diplomaţia moldovenească sau pentru acei factori politici care au determinat acest lucru”, spune Munteanu.
În acelaşi context, Igor Munteanu subliniază că SUA aşteaptă un diplomat care să reprezinte profilul aspiraţiilor pro-europene şi euroatlantice ale R. Moldova, nu candidaţi cu diverse cusururi.
„După rechemarea abruptă a fostului ambasador, dl Aureliu Ciocoi, cred că Departamentul de Stat a rămas cu un gust amărui, care nu poate fi uşor compensat cu fraze bombastice. Asta arată lipsă de viziune, când rechemi un ambasador, după ce sunt transmise scrisorile de acreditare la Preşedinte”, conchide Munteanu.
În noiembrie 2017, Guvernul a rechemat din funcţie patru ambasadori ai R. Moldova înainte de expirarea mandatului. Este vorba de Valeriu Frija, ambasador în Lituania; Emilian Brenici, ambasador în Regatul Ţărilor de Jos; Iurie Reniţă, ambasador în Regatul Belgiei şi al Marelui Ducat de Luxemburg şi Aureliu Ciocoi, ambasador al R. Moldova în Statele Unite al Americii.
Ministrul de Externe de atunci, acum – consilier în cabinetul Filip, Andrei Galbur, care, potrivit unor surse diplomatice aspiră acum la funcţia de ambasador în SUA, nota că motivul pentru care au fost rechemaţi diplomaţii este că aceştia ar fi fost numiţi pe criterii politice. „În cazul lui Brenici, ambasadorul R. Moldova în Regatul Ţărilor de Jos, decizia are legătură cu finalizarea mandatului. Aureliu Ciocoi a scris cerere din motive personale. Frija şi Reniţă au fost numiţi politic. Acum avem intenţia de a numi alţi oameni, profesionişti”, spunea Galbur. Partidul Liberal a catalogat aceste rechemări drept răfuială politică.
SUA, unul dintre cei mai importanţi donatori ai R. Moldova
În septembrie 2016, au fost semnate două Acorduri de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul R. Moldova şi Guvernul SUA pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor în sectoarele-cheie, precum şi o guvernare democratică mai eficientă şi mai responsabilă, în valoare totală de circa 84 mil. de euro.
Potrivit unui raport al Cancelariei de Stat cu privire la asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată R. Moldova în 2016, printre grupul de parteneri de dezvoltare cu care colaborează R. Moldova în vederea realizării agendei pentru dezvoltare, în ultimii ani, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Agenţiile ONU, România şi SUA se menţin drept cei mai mari şi mai importanţi donatori după volumul debursărilor.
Partenerii din SUA, prin intermediul cărora sunt finanţate proiectele de dezvoltare, sunt: USAID, Fondul de Dezvoltare Durabilă, Departamentul de Stat al SUA şi Departamentul Apărării al SUA. În prezent, USAID este cel mai mare partener de dezvoltare din SUA în R. Moldova.
State în care R. Moldova nu are ambasadori
- Ambasada R. Moldova în Statele Unite ale Americii
- Ambasada R. Moldova în Regatul Belgiei
- Ambasada R. Moldova în Regatul Ţărilor de Jos
- Ambasada R. Moldova în Republica Lituania
- Ambasada R. Moldova în Statul Qatar
- Ambasada R. Moldova în Republica Populară Chineză
- Ambasada R. Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
- Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lângă ONU (Geneva)