Ilan Șor: „Știu cum să facem ca bugetul R. Moldova să fie suficient pentru a realiza toate necesitățile locuitorilor săi”
„Eu știu cum să facem ca bugetul R. Moldova să fie suficient pentru a realiza toate necesitățile și doleanțele locuitorilor săi” și „Vreau să construiesc o țară în care fiecare om să fie liber”, sunt câteva dintre declarațiile controversatului primar de Orhei, la mai bine de un an de când a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și la câteva luni distanță de când avertiza jurnaliștii și ONG-iștii că dacă va ajunge la putere, „pe toți îi așteaptă o lustrație publică”.
Ilan Șor a afirmat în cadrul Summit-ului Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) desfășurat la Orhei la 20 octombrie, curent, că „Partidul ȘOR a demonstrat că în Moldova se poate trăi altfel, că poate fi construit un oraș în care oamenii să trăiască mai bine, să se bucure unul de succesul altuia, unde oamenii să nu se certe din cauza limbii vorbite. Am reușit să majorăm de trei ori bugetul Orheiului, iar datorită acestui fapt am reușit să modernizăm infrastructura, să construim parcuri, să ridicăm nivelul de trai al oamenilor.
Situația R. Moldova este mai mult decât critică, iată de ce Partidul ȘOR intenționează cu toată seriozitatea să câștige alegerile parlamentare și să reconstruiască din temelii țara. Scopul nostru este să reconstruim total R. Moldova. În domeniul politic, economic, social, de infrastructură.
Dacă nu vom resuscita astăzi țara noastră, mâine ne vom pomeni în morgă. Și trebuie să recunoaștem că situația noastră este distructivă, periculoasă și foarte gravă. Nu avem nevoie de credite din Europa. Avem nevoie de prietenie, cultură și comunicare. Noi putem singuri să ne hrănim. Eu știu cum să facem ca bugetul Republicii Moldova să fie suficient pentru a realiza toate necesitățile și doleanțelor locuitorilor săi”, se precizează într-un comunicat de presă al Partidului.
Mai mult decât atât, Șor a confirmat intenția partidului „nu doar de a candida, dar și de a câștiga alegerile”.
Deși în iulie 2018, Șor avertiza jurnaliștii și organizațiile non-guvernamentale că: „De îndată ce voi ajunge la putere, iar asta va fi în curând, pe fiecare dintre voi îi aşteaptă o lustraţie publică. Încetaţi sau vă va durea. V-am avertizat”, în cadrul summit-ului de astăzi, Ilan Șor a spus că: „Vreau să construiesc o țară în care fiecare om să fie liber, dar apreciat. Să nu fie divizat în funcție de opiniile sau pozițiile sale”.
La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.
Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Dosarul a fost transmis în magistraților Evghenii Dvurcenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă de la Curtea de Apel Cahul, după ce președintele Curții de Apel Chișinău a invocat că în instanța pe care o conduce și care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru examina cauza.
Citiți și: Ultima oră: Ilan Șor condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare, dar eliberat din arest
Motivul pentru care a fost amânată cea de-a șasea ședință în dosarul lui Șor de la CA Cahul
Sursa Foto: Captură Imagine RTR