Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul invalidării alegerilor continuă. Motivul…

Dosarul invalidării alegerilor continuă. Motivul pentru care Năstase a depus o cerere de revizuire la CSJ

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a depus o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul alegerilor locale noi, pe motiv că ar exista circumstanțe noi.

Potrivit avocatului Dumitru Pavel, în cadrul judecătorii cauzei privind validarea alegerilor locale noi la CSJ au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Una dintre neregulile sesizate se referă la faptul că cererea de recuzare a completului de judecată pe masa căruia a ajuns dosarul alegerilor a fost examinat, inclusiv, de o judecătoare care nu ar mai fi în drept să dețină calitatea de magistrat, pentru că a atins plafonul limită de activitate de 65 de ani. Este vorba despre magistrata Iuliana Oprea.

„Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil”, afirmă juristul PPDA, Dumitru Pavel.

„Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!”, scrie în comunicatul de presă al PPDA.

Contactat, avocatul Dumitru Pavel a precizat că cererea de revizuire este o cale extraordinară de atac la care se apelează doar în cazul în care există circumstanțe noi, strict stabilite prin lege, care determină nulitatea actelor judecătorești adoptate anterior.

Acesta susține că cererea ar urma să fie examinată de un complet de judecată al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ de la CSJ într-un termen redus, de trei zile, prevăzut în cazul litigiilor electorale.

Iuliana Oprea activează în sistem de 36 de ani, fiind numită în funcție la 20 iunie 1982. La 17 aprilie curent, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea acesteia de demisie. În aceeași ședință, CSM a decis prelungirea mandatului Iulianei Oprea până când Parlamentul va numi în funcție un nou judecător la instanța supremă.