Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon la Moscova: Pacificatorii de…

Dodon la Moscova: Pacificatorii de pe Nistru au fost și rămân un garant al unei anumite stabilități

Aflat la Moscova, în cadrul primei vizite externe pe care a efectuat-o în calitatea sa de președinte, Igor Dodon a mers, pe lângă întâlnirile cu oficialități, și să susțină o conferință de presă la Agenția informațională TASS. Jurnaliștii ruși i-au adresat lui Igor Dodon inclusiv întrebări legate de accesul lor în R. Moldova și de conflictul din regiunea transnistreană.

„Trebuie să înțelegem că pacificatorii pe Nistru  nu au apărut întâmplător. Ei au apărut ca rezultat al conflictului de la începutul anilor ’90 și ei au fost și rămân un garant al unei anumite stabilități. (…) Faptul că pacificatorii se află acolo pentru a asigura încrederea între ambele maluri, ei și-au îndeplinit misiunea – asta trebuie recunoscut. Dar, să vorbim că ei nu vor fi acolo în următoarele săptămâni sau luni este ireal”, a spus Dodon.

Anterior, eurodeputatul de origine română, Siegfried Mureșan a declarat că  președintele R. Moldova, Igor Dodon ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, și nu la Moscova.

“Președintele R. Moldova, Igor Dodon, ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, nu la Moscova. Uniunea Europeană (UE) a alocat R. Moldova 746 de milioane de euro de la semnarea Acordurilor de asociere UE – R. Moldova și până în 2020. Chiar săptămâna trecută, Uniunea a mai aprobat încă un program de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova. În plus, Uniunea a liberalizat regimul de vize, ceea ce le permite cetățenilor moldoveni să circule liber în toate cele 28 de state membre. În aceeași perioadă, Rusia jupoaie Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, aproape 380 de milioane de euro, pentru gazul rusesc. În plus, în 2014, când Rusia a interzis importul de fructe și legume din Moldova, Uniunea Europeană s-a purtat ca un adevărat prieten și a permis importurile pe piața europeană. De asemenea, Federația Rusă a sprijinit constant separatismul din Transnistria și Găgăuzia, încălcând, astfel, în mod flagrant suveranitatea teritorială a  R. Moldova și Constituția ei”, a  subliniat europarlamentarul.

Citiți și: 

Dodon pe lângă Putin: R. Moldova nu a primit nimic de la semnarea Acordului cu Uniunea Europeană 

Schimb de replici între Dodon și Plahotniuc

Maia Sandu: Pentru că Dodon nu vrea să lupte cu Plahotniuc și cu sistemul creat de acesta, luptă cu Acordul de Asociere