Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Schimb de replici între Dodon…

Schimb de replici între Dodon și Plahotniuc

După  ce Dodon, aflat într-o vizită oficială la Moscova, a declarat astăzi că Acordul semnat de R. Moldova cu Uniunea Europeană nu a adus niciun beneficiu pentru Moldova, PDM a venit cu un comunicat în care se spune că  vor „neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord”, solicitând totodată Parlamentului să ia în discuție pozițiile președintelui  Dodon exprimate în vizita oficială de la Moscova. În replică,  purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban a spus că „PDM încă nu a înțeles că din decembrie R. Moldova are un președinte ales de popor, care pune în practică dorințele cetățenilor”.

„ …Mai mult de jumătate dintre ei cred că R. Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Euroasiatice. Guvernanții au negociat acordul de asociere cu UE pe ascuns, oamenii nu înțeleg ce au semnat ei acolo și nici nu au văzut vreun beneficiu până acum. Dimpotrivă, efectul a fost o înghețare a relațiilor economice cu Rusia și multe pagube directe asupra cetățenilor. Președintele a promis că va repara acest lucru și va face tot ce îi permite funcția pentru a scoate țara dintr-un acord păgubos pentru cetățenii ei. O va face mai devreme sau mai târziu”, a spus Ceban.

Azi, Dodon a declarat că semnarea Acordului cu UE nu a adus niciun plus pentru R. Moldova.

 „Consider că acest acord nu a adus niciun plus pentru R. Moldova. Am pierdut piața rusă  și cât nu ar fi de straniu, volumul exporturilor noastre în UE tot a scăzut. Adică, nu am primit nimic de la semnarea acestui Acord. Nu exclud că după următoarele alegeri parlamentare  – aceasta va fi poziția și eu voi susține poziția majorității parlamentare, iată este  Partidul Socialiștilor și sper că ei vor primi majoritatea parlamentară  – și acest Acord va fi anulat”, a spus Dodon.

Anterior, eurodeputatul de origine română, Siegfried Mureșan a declarat că  președintele R. Moldova, Igor Dodon ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, și nu la Moscova.

“Președintele R. Moldova, Igor Dodon, ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, nu la Moscova. Uniunea Europeană (UE) a alocat R. Moldova 746 de milioane de euro de la semnarea Acordurilor de asociere UE – R. Moldova și până în 2020. Chiar săptămâna trecută, Uniunea a mai aprobat încă un program de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova. În plus, Uniunea a liberalizat regimul de vize, ceea ce le permite cetățenilor moldoveni să circule liber în toate cele 28 de state membre. În aceeași perioadă, Rusia jupoaie Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, aproape 380 de milioane de euro, pentru gazul rusesc. În plus, în 2014, când Rusia a interzis importul de fructe și legume din Moldova, Uniunea Europeană s-a purtat ca un adevărat prieten și a permis importurile pe piața europeană. De asemenea, Federația Rusă a sprijinit constant separatismul din Transnistria și Găgăuzia, încălcând, astfel, în mod flagrant suveranitatea teritorială a  R. Moldova și Constituția ei”, a conchis europarlamentarul.