Criza politică din Moldova, discutată în Parlamentul European: „Este un stat capturat, iar justiția este sechestrată”
Situația politică din Republica Moldova și invalidarea alegerilor de la Chișinău sunt dezbătute în plenul Parlamentului European. Europarlamentarii au pregătit șase versiuni de rezoluție prin care își arată îngrijorarea în legătură cu deteriorarea statului de drept în Republica Moldova, iar pe parcursul dezbaterilor, europarlamentarii vor trebui să ajungă la un numitor comun asupra unei singure variante.
13.03: Cu votul a 343 de europarlamentari a fost votată rezoluția cu privire la criza politică din Republica Moldova.
11.50: Eurodeputații vor trece la procedura de vot la ora 13.00.
11.37: „Ce s-a întâmplat în Republica Moldova este inacceptabil. Forțele rusofile sunt incapabile să accepte că Andrei Năstase e alesul poporului. Solicit instanțelor europene ca mai departe să intervină de îndată pentru ca voința poporului să fie respectată”, a menționat și Daniel Buda, grupul Partidului Popular European.
11.33: „Decizia tribunalului de a anula rezultatele alegerilor poartă toate amprentele unei motivații politice. Dacă este adevărat, e un semnal alarmant că starea democrației în Moldova e din ce în ce mai slabă”, susține Jaromis Stetina, grupul Partidului Popular European.
11.31: „Mă întreb unde este sinceritatea în acest Parlament? Suveranitatea Republicii Moldova se reduce la credite față de UE. Cerșesc de la UE. Ce s-a întâmplat cu miliardul de dolari? Toate aceste lucruri sunt neclare, iar UE ar face bine să respecte principiul neingerinței în treburile unui alt stat”, a declarat Udo Boight, europarlamentar neafiliat.
11.29: „Este clar un lucru. Bruxellul trebuie să protesteze față de acest abuz de putere”, a adăugat și Bas Belder, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
11.27: „Invalidarea netransparentă a alegerilor pentru Primăria Chișinău este foarte îngrijorătoare pentru acest Parlament și pentru cei care țin la Republica Moldova. Alegerile libere sunt esențiale, sunt baza pentru o democrație. Trebuie să gândim strategic și să recunoaștem că soluție nu este deraierea Republicii Moldova din trenul european, iar decizia de a suspenda sprijinul bugetar ar fi greșit”, a subliniat Andi Cristea, grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.
11.21. „Moldova e apropiată de Rusia geografic și nu numai. Constat că Bruxellul se implică în chestiunile unui stat terț. O mare majoritate a persoanelor din Moldova sunt pro-ruse, iar ceea ce face Comisia este o tentativă de ingerință. Există riscul de a declanșa o criză cu Rusia și Ucraina. Se riscă un război civil pentru o reglare de conturi cu Rusia”, susține France Jamet, grupul Europa Națiunilor și a Libertății.
11.17: „Trebuie să îmi ridic vocea pentru apăra societatea din Republica Moldova. Invalidarea alegerilor a fost făcută din motive politice și acest lucru este îngrijorător. Am avertizat că schimbarea legii electorale nu este adecvată. Cred că a venit momentul să fie eliminate eventualele slăbiciuni ale acestei legi”, a spus Anna Elzbieta Fotyga, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
11.14: „Invalidarea alegerilor reprezintă un caz profund de îngrijorare și nerespectare a dorinței electoratului. Dar, să spui că decizia a fost rezultatul intervenției politice în justiție și să ceri politicului să schimbe decizia, este contrar statului de drept. PPE riscă să facă jocul lui Dodon și a Rusiei. Nu dați foc țării pentru că după alegerile parlamentare va trebui să construiți un guvern de coaliție pro-europeană”, a menționat Victor Boștinaru, grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.
11.12: „Prin decizia de anulare a alegerilor, se distruge fundamentul relațiilor dintre Republica Moldova și UE. Vreau ca Moldova să vină în Europa, dar autoritățile au dus Moldova la situații de Urgență. Europa nu se va preface că lucrurile merg bine în Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința UE de a ajuta Chișinăul”, a subliniat Sigfried Mureșan, grupul Partidului Popular European.
11.10: „La Chișinău guvernează oligarhii. Corupția, încălcarea drepturilor omului, abuzul în serviciu și furtul miliardului merg mână în mână în Republica Moldova, iar statul nu este dispus să clarifice situația”, a declarat Helmut Scholz, grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică.
11.08: „Recunosc că e o deziluzie pentru mine și sunt foarte trist. Moldova este astăzi un stat capturat, iar justiția este sechestrată”, a precizat Petras Austrevicius, Grupul Alianța Liberalilor și Democraților.
11.07: „Nu ne place să ne certăm cu judecătorii. Nu credem că trebuie suspendată finanțarea pentru că acest lucru va afecta cetățenii țării și nimeni nu își dorește asta. Ne vom abține de la acest vot”, a declarat Knut Flecjenstein, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.
11.04: „Statul de drept, drepturile opoziției, diversitatea de opinie, trebuie respectată în RM. Protestele sun justificate. Anularea alegerilor a fost un șoc nu numai pentru cetățeni, dar și pentru noi. Aș recomanda ca aceste alegeri să se repete cât se poate de repede”, a spus Rebecca Harms, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană.
11.03. „Decizia de a anula rezultatele de la alegeri este dubioasă, ca să nu spun mai multe. Observatorii internaționali au spus că în timpul alegerilor s-au respectat normele. Care e motivația acestei mișcări? E o motivație politică în spate”, a menționat Charles Tannock, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
11.00: „Acest abuz slăbește un stat de drept care și așa era fragil. Mă bucur să văd că grupurile politice au înțeles gravitatea situației. Grupul socialist a reușit prin diverse manevre să ascundă situația, partid care face jocurile lui Plahotniuc. Decizia nu a fost luată nu de instanța de judec, ci de oligarh, fapt ce ne arată că statul este acaparat de o persoană. Moldova e capturată de un oligarh. Precondițiile pentru a acorda asistența macrofinanciară, sunt pe departe de a fi îndeplinite. Orice plată de acest timp trebuie suspendată”, a declarat Cristian Preda, grupul Partidului Popular European.