Parlamentul European a adoptat o Rezoluție cu privire la criza politică din Republica Moldova. Ce prevede aceasta
În contextul invalidării alegerilor locale de la Chișinău, în plenul Parlamentului European au avut loc dezbateri cu referire la criza politică din Republica Moldova, iar în urma discuțiilor a fost adoptată o Rezoluție, cu votul a 343 de europarlamentari. În același timp, 160 de europarlamentari s-au abținut, iar 35 au votat contra.
„Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate Rezoluția privind Republica Moldova ca urmare a anulării alegerilor municipale de la Chișinău. Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook, europarlamentar din cadrul grupului Partidului Popular European.
În textul rezoluției se precizează că Parlamentul european condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.
Rezoluție precizează că prin invalidarea alegerilor, nu au fost îndeplinite condițiile politice pentru debursarea asistenței macrofinanciare: „Se așteaptă ca Comisia Europeană să suspende orice plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macrofinanciare acordate Moldovei. Consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea sunt efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de către organismele internaționale specializate. Se cere suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar, în baza precedentului din iulie 2015, când suportul bugetar a fost suspendat în urma crizei bancare”.
În Rezoluție este exprimată și solidaritate cu miile de protestatari, dar și profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea standardelor democratice în Republica Moldova și recunoaște că decizia instanțelor, care au fost deja de mai multe ore menționate ca fiind influențate și conduse politic, reprezintă un exemplu de capturare a statului și a unei crize extrem de profunde a instituțiilor din Moldova.
Foto: cdep.ro