Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candu, după declarațiile lui Brînzan…

Candu, după declarațiile lui Brînzan privind Arena Chișinău: „Pe terenul de 59 de hectare ar fi bine să fie găsiți investitori”

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că statul nu ar trebui să caute profit atunci când vrea să promoveze sportul și sănătatea printre tineri și îl îndeamnă pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, să nu caute „venituri de milioane” din Arena Chișinău, deoarece este „un proiect social și niciodată nu a fost promovat ca un proiect business”.

„Ce bani vreți să faceți pe copiii care vor merge la antrenamentele de înot la unica piscină olimpică din țară? Sau cum vreți să faceți bani prin a promova federațiile noastre de sport? Știți oare că în Moldova de la independență până astăzi nu s-a investit cu adevărat în infrastructura de sport și cultură? Oare sportivii din Republica Moldova nu merită să aibă condiții pentru antrenamente și competiții? Dacă statul nu face profit din școli, grădinițe și case de cultură, sa le închidem pe toate?”, îl întreabă democratul pe ministru.

Potrivit deputatului, compania din Turcia, care construiește Arena Chișinău, și-a asumat costurile de construcție, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari de 10 ani, iar Brînzan ar trebui să știe că „statul era obligat să garanteze aceste plăți pe parcursul întregii perioade, garanție realizată prin gaj al terenului”.

Candu mai scrie pe pagina sa de Facebook că, potrivit contractului, proiectul și întregul teren sunt și vor rămâne proprietate a statului și sugerează ca pe terenul de 59 de hectare „să fie găsiți investitori și pentru alte proiecte de dezvoltare”.

Reacția lui Candu vine după ce Brînzan a declarat ieri, 6 august, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, că pentru a acoperi cheltuielile de peste 44 de milioane de lei, complexul ar trebui să producă 9 milioane de euro pe an, ceea ce nu este posibil, iar în aceste circumstanțe partea turcă va prelua gajul, inclusiv cele 59 de hectare de teren, pe care le va cesiona părților terțe.