Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PG explică de ce a…

PG explică de ce a transmis dosarul morții lui Iurii Luncașu în gestiunea PCCOCS

Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă

Dosarul morții omului de afaceri Iurii Luncașu a fost tranferat de la Oficiul Buiucani al Procuraturii mun. Chișinău pe masa procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) ieri, 19 august, printr-un ordin al procurorului general interimar Dumitru Robu.

„Ţinând cont de caracterul complex al cauzei penale, care necesita implicarea inclusiv a reprezentanţilor altor organe de forţă pentru a asigura investigarea operativă şi obiectivă a circumstanţelor cazului, a fost dispusă transmitearea dosarului pentru continarea exercitării urmăririi penale în PCCOCS”, este explicația Procuraturii Generale, oferită pentru Ziarul de Gardă.

Contactat, șeful interimar al PCCOCS, Denis Rotaru, a precizat pentru ZdG că dosarul a fost deschis pentru „omor intenționat” de către procurorii oficiului Buiucani, nu de PCCOCS, iar acest lucru s-a făcut, în primul rând, pentru că pornirea urmării penale pe acest articol permite oamenilor legii efectuarea mai multor posibilități procesul-penale și anchetarea tuturor versiunilor, inclusiv a sinuciderii sau determinării la sinucidere.

„Au fost audiați anumiți martori, au fost stabiliți alți martori care urmează a fi audiați în timpul apropiat. S-au dispus mai multe expertize. Urmează mai multe cercetări, mai multe examinări. Avem un grup de urmărire penală. Am stabilit un plan de acțiuni, foarte concret, pe care deja îl executăm”, a declarat șeful interimar al PCCOCS, solicitat să ofere detalii despre mersul urmăririi penale.

Acesta a declarat că la acest moment sunt verificate toate versiunile, dar că nu există niciun suspect, vând în vedere că este abia a treia zi de anchetă a cazului.

Întrebat despre motivul pentru care dosarul a fost transferat la PCCOCS, Denis Rotaru a precizat că procuratura pe care o conduce are „experiență” în astfel de cazuri și că dosarul ar fi unul de interes public sporit.

Interesul publicului și „rezonanța” socială a cazului au fost și motivele enunțate de șeful Procuraturii Buiucani, Eduard Mașnic, întrebat despre cauza pentru care dosarul i-a fost retras din gestiune și trasferat la procuratura specializată pe cauze speciale și combaterea criminalității organizate.

Întrebat dacă în privința lui Borin Babin, șoferul lui Iurii Luncașu, cel care a apelat la 112 și a anunțat despre faptul că șeful său s-a sinucis, este aplicată vreo interdicție de a părăsi localitatea sau altă măsură preventivă, Eduard Mașnic a precizat că în privința martorilor nu pot fi aplicate măsuri preventive, dar și că astfel de informații, referitor la martori, constituie secretul anchetei.

Șeful Oficiiului Buiucani al Procuraturii mun. Chișinău, Eduard Mașnic, a declarat că principala versiune a anchetei, până a fi transferat dosarul la PCCOCS, era sinuciderea.

Eduard Mașnic a mai precizat că rudele lui Iurii Luncașu nu au fost audiate, având în vedere solicitarea acestora de a da declarații după înmormântarea omului de afaceri.

Astăzi, 20 august, Vlad Plahotniuc a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe în legătură cu decesul unui prieten. Fostul lider al PDM nu scrie numele acestuia, dar mesajul este publicat în ziua înmormântării lui Iurii Luncașu.

Informația precum că Iurii Luncașu, om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă duminică dimineața, pe 18 august.

Apelulul la 112 a fost efectuat de șoferul acestuia, care a anunțat că șeful său s-a împușcat în cap, după ce a ieșit din mașină, pe traseul Ialoveni-Durlești, pentru a respira aer curat.

Șoferul lui Iurii Luncașu este tatăl tânărului care în vara anului trecut l-a omorât pe Teodor Țăranu, fiul analistului Anatol Țăranu.