Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce spune ministrul de Interne…

Ce spune ministrul de Interne despre moartea suspectă a omului de afaceri Iurii Luncașu

Foto: gov.md

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Andrei Năstase, califică drept „inepții” unele declarații din spațiul public precum că în spatele decesului omului de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, Iurii Luncașu, s-ar afla actuala conducere a R. Moldova. Potrivit acestuia, afirmațiile de acest gen „fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct de forțele ostile parcursului nostru civilizat, european, care în mod democratic au fost debarcate de la putere și suferă”.

„Credeți că cineva dintre noi sau societatea chiar își propune ca oamenii din anturajul lui Plahotniuc să-și tragă gloanțe în cap? Nu! Oamenii îi vor pe cei vinovați să ajungă pe banca acuzaților, să răspundă pentru ilegalitățile făcute și, bineînțeles, să le fie confiscate averile”, a declarat ministrul în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Șeful MAI a menționat că a fost „surprins” de faptul că acest caz a apărut în spațiul public imediat după producere și „cineva a avut grijă să încerce să crediteze o singură ipoteză”.

„A fost intentat un dosar penal în baza articolului 145 al Codului penal, astfel încât permite examinarea sub toate aspectele a acestui caz, care, bineînțeles, ridică foarte multe semne de întrebare, iarăși prin prisma faptului că nu este un personaj oarecare, este un personaj din imediata apropiere a lui Vladimir Plahotniuc și a grupării sale criminale”, a subliniat Năstase, adăugând că acest caz este și în gestiunea Procuraturii.

Informația precum că omul de afaceri Iurii Luncașu, reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor atribuită lui Vladimir Plahotniuc, a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă duminică dimineața, la 18 august.

Înștiințarea precum că pe traseul R-6 se află o persoană împușcată în regiunea capului ar fi parvenit la serviciul 112 la ora 20:07. Babin Boris, șoferul lui Iurii Luncașu, ar fi declarat oamenilor legii că în seara aceleiași zile, la ora 19:00, ar fi fost contactat telefonic de șeful său, care i-ar fi cerut să vină la domiciliu și să se deplaseze într-o direcție necunoscută, la aer curat. Șoferul ar fi mers cu automobilul de serviciu la casa lui Luncașu, de unde l-a luat și s-au îndreptat spre traseul R-6 (Ialoveni-Durlești). La un moment dat, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprească automobilul în câmp și să scrie o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuță albă am cumpărat în 2017 am fost investitor”.

Ulterior, potrivit declarațiilor șoferului, Iurii Luncașu ar fi ieșit din automobil, comunicându-i șoferului că vrea să răsufle aer curat, iar după câteva clipe s-ar împușcat în regiunea capului cu propriul pistol.

„Sunt trei versiuni, Poliția are o versiune, Procuratura are alta. Noi le investigăm pe toate și o să dăm o părere unică”, a declarat pentru ZdG șeful Procuraturii mun. Chișinău, Ștefan Șaptefraț.