Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Igor Dodon are 15 zile…

Igor Dodon are 15 zile la dispoziție pentru a decide dacă Lilian Chișcă devine noul vicepreședinte al ANI

Lilian Chișcă este, din 2014, șef de direcție în cadrul CNI

Candidatura lui Lilian Chișcă va fi propusă șefului statului pentru numirea în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI). În ședința închisă din 6 decembrie membrii Consiliului de Integritate (CI) au audiat poligrafologul care care l-a evaluat pe Chișcă și au stabilit că singurul pretendent la acestă funcție este apreciat pozitiv.

Lilian Chișcă, şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a ANI, și-a anunțat inițial și intenția de a candida la funcția de șef al ANI, dar și-a retras dosarul cu câteva zile înainte de demararea probelor. De cealaltă parte, Francisco Talmacişef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control de la Ministerul Finanțelor, s-a înscris în concursul pentru funcția de vicepreședinte al ANI, fiind lider după primele două probe – cea scrisă și interviul. Înainte de testul la poligraf, Talmaci s-a retras din competiție în favoarea concursului pentru fotoliul de șef al ANI.

Lilian Chişcă e jurist de profesie şi are 36 de ani. Cariera sa profesională este strâns legată de instituţiile de stat. În mai 2014, Chişcă a fost numit şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a CNI după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiaşi direcţii. Până a se angaja la CNI, Chişcă a activat în calitate de inspector superior la CNA, iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licenţiere din Moldova.

Legea prevede că preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliu şi numai în cazul existenţei unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă sau de încălcare de către candidat a legislaţiei, sau de încălcare a procedurilor legale de selectare a candidatuluiRefuzul trebuie să fie motivat de șeful statului în termen de 15 zile de la data recepționării propunerii de numire. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, preşedintele anunţă Consiliul despre prelungirea cu 15 zile a termenului prevăzut. În cazul în care Igor Dodon va respinge candidatura lui Lilian Chișcă, Consiliul o poate propune repetat, cu votul a 4 membri. În acest caz, șefuls tatului va fi obligat, în termen de cinci zile, să accepte candidatura.

La 4 decembrie, cei trei candidația la fotoliul de președinte al ANI au susținut proba scrisă. Cel mai mare punctaj a fost obținut de către Francisco Talmaci – 21,5, urmat de Rodica Antocişefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției, cu 20,7  și Lidia Chireogloofițer superior de urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție, cu 20,2 puncte acumulate. Proba interviului se va desfășura la 11 decembrie.

Este cea de-a doua tentativă de numirea a unui șef la ANI, instituție devenită nefuncțională la 1 august 2016, odată cu reformarea acesteia.

Primul concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI a eșuat.  Consiliul de Integritate al ANI nu a putut alege un președinte, deși a anunțat un concurs în acest sens încă în aprilie 2017. La începutul lunii octombrie, doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț au fost anunțați că nu au trecut testul de poligraful, respectiv s-a anunțat un nou concurs pentru șefia ANI.