Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Harunjen despre socialiști, Plahotniuc și…

Harunjen despre socialiști, Plahotniuc și primele acțiuni după învestirea în funcția de Procuror General

Edu­ard Haru­n­jen a  fost desem­nat câști­gă­tor al con­cur­su­lui pen­tru func­ția de pro­cu­ror gene­ral al R. Mol­do­va. Aces­ta a obți­nut cel mare punc­taj la pro­ba fina­lă a con­cur­su­lui – cea a inter­vi­u­lui. Deci­zia a fost lua­tă în urmă cu puțin timp de către Con­si­li­ul Supe­ri­or al Pro­cu­ro­ri­lor, cu nouă votu­ri pen­tru și  zero împo­tri­vă. Can­di­da­tu­ra lui Haru­n­jen urmea­ză a fi îna­in­ta­tă pre­șe­din­te­lui R. Mol­do­va. 

Ulterior, Harunjen a fost întrebat care vor fi primele acțiuni pe care le va întreprinde dacă Președintele îi va accepta candidatura. „Să luăm în calcul că va mai avea loc un exercițiu ce ține de factorul politic, un ultim exercițiu în această rundă de alegeri. Dacă se va întâmpla ca Președintele să accepte candidatura mea, voi decurge la realizarea  acelor măsuri pe care le-am trasat în programul de dezvoltare instituțională. Sunt câteva măsuri esențiale, care vor aduce ca efect creșterea credibilității în organul Procuraturii, creșterea nivelului profesionist al procurorilor, voi încerca să asigur, în măsura posibilităților, o  independență reală a instituției procurorilor, voi continua să fac acțiuni ca procurorii să aibă în gestiune dosare de rezonanță, dosare care prin sentința lor pot să schimbe cât puțin situația în R. Moldova”, a spus Harunjen.

Totodată, Harunjen a fost întrebat și dacă a discutat vreodată cu Vlad Plahotniuc.  „Cunosc mai puțin despre dumnealui decât cunoașteți voi. Eu activez de pe băncile facultății, am fost și pe timpul comuniștilor, democraților,  iar asta  nu mi-a afectat munca pe care o fac”, a răspuns acesta.

La întrebarea ce crede despre declarațiile socialiștilor, care au menționat că nu vor recunoaște acest concurs, Eduard Harunjen a spus că acestea „sunt doar niște declarații politice. În ultimul timp, mai ales, în legătură cu campania electorală, ați văzut că nu au avut limită și măsură, au fost de diferit gen. Eu cred că acesta este un exemplu elocvent care arată cât de greu factorul politic dorește să se rupă de controlul asupra Procuraturii”.

Citiți și: 

A fost desemnat Procurorul General al R. Moldova 

Cine devi­ne pro­cu­ror gene­ral? CV-urile, ave­rea și con­tro­ver­se­le celor șase can­di­dați

Inter­viu cu Edu­ard Haru­n­jen, pro­cu­ror gene­ral inte­ri­mar: „Soci­e­ta­tea este mani­pu­la­tă”