A fost desemnat Procurorul General al R. Moldova
Eduard Harunjen a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de procuror general al R. Moldova. Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Procurorilor miecuri, 7 decembrie. Harunjen a obținut cel mare punctaj la proba finală a concursului – cea a interviului. Pentru a deveni procuror general, candidatura lui Eduard Harunjen trebuie să fie aprobată de către șeful statului.
Pe lângă Harunjen, la concursul pentru funcția de procuror general al R. Moldova au participat alți 5 procurori: Igor Serbinov și Iurie Garaba, adjuncții procurorului general, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Igor Popa, șeful Procuraturii mun. Chișinău, și Ruslan Cașu, procuror în cadrul Procuraturii sect. Ciocana.
Eduard Harunjen, desemnat câștigător al concursului, are o experiență de 20 de ani în organele Procuraturii. Acesta locuiește într-un imobil de milioane din capitală, pe str. N. Smochină, la o aruncătură de băț de cartierul luxos din str. Ciocârliei, atribuit familiei Voronin. Casa a fost dată în exploatare în anul 2011, când Harunjen deținea funcția de procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale (PG). Imobilul cu două niveluri, spunea Harunjen, pentru ZdG, în 2013,când scriam despre locuința familiei sale, l-a construit „timp de 13 ani. În 1995, am primit un apartament. În 2000, l-am vândut. Cu acei bani şi cu banii de la nuntă mi-am construit casa”. Pe lângă casa și terenul aferent, candidatul la funcția de procuror general deține și un alt teren de 5 ari, amplasat chiar lângă imobilul său și pe care l-a cumpărat în vara anului 2000. În declarația de avere, Harunjen scrie că a plătit pentru acel teren un „preț contractual de 15 mii de lei”. Astăzi, un asemenea bun poate fi vândut cu aproximativ 70 de mii de euro, conform prețului de piață (!).
Din declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015 depusă de Eduard Harunjen la Autoritatea Națională de Integritate aflăm că, anul trecut, acesta a avut, din salariul de prim-adjunct al procurorului general, un venit de 141,3 mii de lei (aproape 12 mii de lei lunar), cu peste 60 de mii de lei mai puțin decât soția sa, Adela Harunjen, secretara Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova. Conform datelor publice, Adela Harunjen este și șefa Secției juridice din cadrul instituției. Ea a avut în 2015 venituri de 206 mii de lei (17 mii de lei lunar). Cu aproape 20 de mii de lei la veniturile familiei Harunjen pentru anul 2015 a contribuit și fiica Adelina Harunjen, angajată în calitate de jurist la „Vinăria Mileștii Mici” SRL. Anul trecut, membrii familiei au folosit două automobile: un Volvo fabricat în 2003 și cumpărat în 2010 și un Mercedes, fabricat în 2012 și care a fost dobândit în 2015, folosit în bază de mandat de Adelina Harunjen, document care a expirat în luna februarie 2016, conform explicațiilor lui Eduard Harunjen. Adelina Harunjen, fiica candidatului la funcția de procuror general, a absolvit dreptul la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
Procedura disciplinară de pe numele lui Harunjen
În 2010, pe numele lui Eduard Harunjen și a altor doi procurori a fost inițiată o procedură disciplinară în care se invoca nimicirea dosarului penal pornit pe faptul decesului cet. Ion Ţîbuleac în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, dar și faptul că acesta ar fi tăinuit existența unei hotărâri privind pornirea urmăririi penale pe faptul dat. Candidatul la funcția de procuror general mai era învinuit că, neîntemeiat, a considerat legal refuzul de a nu porni urmărirea penală pe acest caz. Potrivit hotărârii Colegiului disciplinar din 20 iulie 2010, Eduard Harunjen, fiind șef al Secției control al urmăririi penale, a fost recunoscut culpabil de „îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu”. Pentru abaterea disciplinară constatată, procurorul a fost sancționat disciplinar cu „avertisment”. Acesta a contestat hotărârea adoptată în privința sa, solicitând anularea ei.
„Colegiul disciplinar eronat a ajuns la concluzia precum că procurorul Harunjen „a tăinuit existența hotărârii privind pornirea urmăririi penale pe faptul decesului cet. Ion Țîbuleac”, a fost concluzia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), condus pe atunci de Iurie Garaba, contracandidatul lui Harunjen la funcția de procuror general. Astfel, procedura disciplinară a fost încetată.
Citiți și:
Cine devine procuror general? CV-urile, averea și controversele celor șase candidați
Interviu cu Eduard Harunjen, procuror general interimar: „Societatea este manipulată”