Guvernul se laudă cu suportul SUA, iar Departamentul de Stat american îi reamintește despre alegeri fără ingerință politică
Departamentul de Stat al SUA califică decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor drept una „netransparentă” și susține că acesta reprezintă o amenințare la adresa democrației în R. Moldova. În timp ce premierul Pavel Filip, care a efectuat recent o vizită de două zile la Washington, și speaker-ul Parlamentului Andrian Candu, care se află în SUA până la 5 iulie, se laudă cu „suportul deplin” al statului american, Departamentul de Stat are un discurs critic la adresa R. Moldova și menționează că hotărârea instanței supreme de justiție „prejudiciază respectul pentru supremația legii și principiile democratice din R. Moldova”.
Într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, vorbește despre o decizie „nejustificată” a CSJ, deoarece nu respectă voința alegătorilor.
„Decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție a Moldovei de a menține decizia de invalidare a alegerilor primarului Chișinăului din 3 iunie reprezintă o amenințare la adresa democrației în Moldova.
Candidatul câștigător în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului a obținut majoritatea voturilor. Observatorii internaționali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor și nu au existat apeluri din partea participanților la alegeri pentru a invalida rezultatele. Decizia neobișnuită și nejustificată a Curții împiedică voința electorală a poporului din Moldova și prejudiciază respectul pentru supremația legii și principiile democratice din Moldova”, se arată în declarația Departamentului de Stat american.
În același mesaj se precizează că în cadrul întâlnirii din 25 iunie cu priemierul Pavel Filip, secretarul general Michael R. Pompeo a subliniat faptul că „alegerile libere și corecte reprezintă semnul distinctiv al unui guvern democratic” șă că acestea „trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără ingerință politică”.
Mesajul reiterat de secretarul de stat american nu se regăsește în comunicatul de presă al Guvernului de la Chișinău, publicat după întâlnirea lui Filip cu Pompeo.
În timp ce în comunicatul Departamentului de Stat al SUA se menționa expres că oficialul american „i-a reamintit premierului Pavel Filip că alegerile libere și corecte reprezintă o particularitate a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor fără interferență politică”, pe site-ul guvernului de la Chișinău subiectul nu a fost la fel de nuanțat, accentul fiind pus pe alte subiecte discutate la întâlnire, iar despre alegeri se menționează doar în contextul scrutinului parlamentar din toamnă.
Deciziile instanțelor din R. Moldova privind invalidarea scrutinului local nou din mun. Chișinău, câștigat cu peste 52% din voturi de liderul PPDA, Andrei Năstase, au generat reacții dure din partea politicienilor și oficialilor europeni, a reprezentanților misiunilor diplomatice din spațiul UE, dar și din SUA și Canada. Partenerii externi ai R. Moldova s-au arătat surprinși de deciziile justiției din R. Moldova și au precizat că acestea subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
- Înalți oficiali europeni reacționează la situația din Moldova, după „inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor”
- Europarlamentar, despre decizia de invalidare a alegerilor: Va spori întrebările din partea partenerilor externi ai R. Moldova
- Comunitatea internațională: sistemul judiciar din Moldova a picat testul
- Prima reacție critică din exterior! SUA comentează decizia irevocabilă în dosarul invalidării alegerilor
- Europarlamentar, despre justiție, eșecul îndeplinirii condiționalităților și împărțirea puterii între Dodon și Plahotniuc
- Administratorul Adjunct al USAID îndeamnă la alegeri libere, corecte și transparente în R. Moldova
- Comisarul european Hahn pune punctul pe „i”: Rolul sistemului judiciar nu este de a modifica alegerea cetățenilor
„Inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor” a scos la Chișinău mii de oameni în stradă în ultima săptămână, care au acuzat guvernarea PDM că ar controla justiția și au cerut respectarea alegerii cetățenilor. La rândul său, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a repsins acuzațiile și a invocat că Guvernul este cel care are de suferit în această situație. Aceeași poziție a fost exprimată de vicepreședinții PDM, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.
Într-un mesaj public, Rodica Berdilo, magistrata din instanța de fond care a emis hotărârea privind invalidarea alegerilor, menținută ulterior de CA Chișinău și CSJ, a negat orice presiuni politice și a declarat că s-a condus doar de prevederile legii.