Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comunitatea internațională: sistemul judiciar din…

Comunitatea internațională: sistemul judiciar din Moldova a picat testul

Reprezentanții instituțiilor internaționale, ai Ambasadelor statelor UE și ai altor state dezvoltate se arată dezamăgiți de comportamentul instituțiilor de stat din R.Moldova, inclusiv de sistemul judiciar. 

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a scris pe Facebook că, prin decizia CSJ, votul oamenilor nu a fost respectat: „Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ. Voința oamenilor exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE, nu au fost respectate”, scrie Peter Michalko într-o postare pe Facebook.

Și Ambasadorul Canadei la București și Chișinău, Kevin Hamilton, a scris pe Twitter că este o zi grea pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova: „Sistemul judiciar din Moldova a picat un test important astăzi. Voința democratică a votanților din Chișinău, așa cum a fost exprimată la 3 iunie, a fost încălcată. Încrederea cetățenilor Moldovei în integritatea și independența instituțiilor publice este deteriorată. Iar pentru partenerii internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv Canada, care susține dezvoltarea Moldovei pe o cale democratică, această zi este descurajatoare.”