Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (Foto, doc) Filat rămâne fără…

(Foto, doc) Filat rămâne fără avere. Clădirea Ipteh și casa de la Telecentru îi sunt confiscate

Instanța de judecată a decis, pe lângă condamnarea la 9 ani de închisoare, și confiscarea averii fostului premier Vlad Filat, cunoscut drept unul dintre cei mai bogați cetățeni ai R. Moldova.

Astfel, prima instanță a dat curs solicitării procurorului Adriana Bețișor și a dispus confiscarea următoarelor bunuri, pe care procurorii au instituit sechestru, la două săptămâni de la arestarea sa.

_MG_0054
Clădirea „Ipteh”, deținută de firmele lui Filat

Judecătorii au dispus să-i fie confiscată clădirea din bd Ștefan Cel Mare și Sfânt, care aparține Societății pe Acțiuni Ipteh. Aici sunt trei clădiri și câteva încăperi, care aparțin acestei societăți, amplasate pe str. Ismail 33/1 și Ștefan cel Mare 65. Procurorii au aplicat, pe 28 octombruie 2015, sechestru pe aceste bunuri.

casa filat telecentru
Casa lui Filat din str. Mitropolit Gurie Grosu, foto: today.md

Totodată, instanța a dispus să-i fie luată și casa lui Filat din str. Mitropolit Gurie Grosu, obținută de fostul premier în 2006, în urma unui contract de donație de la părinții săi, care au construit-o până în anul 2001, când Filat cocheta cu funcțiile publice.

– Totodată, instanța a dispus confiscarea mai multor automobile de lux (2 de model Volkswagen, unul de model Toyota și un Porsche Cayenne) dar și cota parte din companiile pe care Filat le deține, inclusiv în Kapital Invest SA (49,6%) din Iași, România. 

Estimativ, bunurile confiscate au o valoare cadastrală de aproximativ 125 de milioane de lei. Prețul lor de piață este însă de câteva ori mai mare. Magistrata Galina Moscalciuc, care a citit dispozitivul sentinței, a anunțat însă că bunurile confiscate au o valoare de 791 milioane de lei. 

Luni, Judecătoria Buiucani a decis condamnarea lui Vlad Filat la 9 ani de închisoare cu executare, după ce procurorii au solicitat o pedeapsăde 19 ani. Ambele tabere s-au arătat nemulțumite de sentință și au anunțat că o vor ataca la Curtea de Apel Chișinău.