(VIDEO) Primul premier din R. Moldova condamnat la închisoare: 9 ani după gratii
Ex-premeirul Vlad Filat, acuzat într-un dosar pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost condamnat acum câteva clipe la 9 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penetenciar de tip închis, de către magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani, după aproape două ore de deliberări. Judecătorii au confiscat casa ex-premierului, dar și mai multe bunuri, printre care imobile și autoturisme. De asemenea, a fost aplicată o amendă în valoare de 3.000 de unităţi convenţionale și a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice pe o perioadă de 5 ani. Instanța i-a retras și ordinul de stat „Ordinul Republicii”, acordat de președintele țării. Este primul caz în justiția din R. Moldova când un prim-ministru este condamnat la închisoare. Decizia nu este una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 15 zile. Sentința motivată va fi pronunțată la 1 iulie.
Atât procurorul, cât și apărarea au declarat că vor contesta sentința la Curtea de Apel.
La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învinuit în două dosare privind fraudele de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de milioane USD. În baza autodenunțului, la 15 octombrie 2015, liderul PLDM a rămas fără imunitate de deputat, după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat acest lucru în cadrul ședinței Parlamentului. Pentru aceasta au votat 79 de aleși ai poporului.
Filat a fost plasat în arest preventiv, apoi pe numele lui a fost eliberat un mandat de arest pentru 30 de zile, prelungit ulterior de judecători. Dosarul penal a fost trimis în judecată la sfârşit de decembrie 2015. Deși societatea civilă a cerut proces public, iar ex-premierul a recurs de mai multe ori la greva foamei, presa n-a avut acces la ședințe. Procurorul a cerut în dezbateri, 19 ani de închisoare, amendă de 60 de mii de lei, confiscarea averii și privarea dreptului de a ocupa funcții publice. Apărarea a calificat pedeapsa „neomenească”, invocând că nu există nicio probă, iar Vlad Filat a afirmat pe rețelele de socializare că acest dosar este un joc politic, regizat de Vlad Plahoniuc, care l-ar fi găsit „țap ispășitor” în futul miliardului.
Autodenunțul martorului Șor, învinuit în două dosare de escrocherie
În autodenunţ, Şor susţine că l-a cunoscut pe Filat în 2008, în clubul de noapte Flamingo, iar în 2010, când compania sa, „Dufremol”, avea un dosar cu cei de la „Le Bridge”, ar fi aflat că asupra judecătorului se exercită presiuni din partea premierului Filat. Pentru a soluționa problema, Şor spune că i-a dat lui Filat jumătate de milion de dolari, cash, chiar în biroul acestuia din Guvern, dar şi cadouri de 30 mii de euro. Şor a mai comunicat procurorilor că a negociat cu Filat, pe atunci premier, şi comercializarea „produselor petroliere duty-free în zona vamală a R. Moldova”. Şor afirmă că Filat ar fi solicitat pentru acest serviciu 1 milion de USD, iar el a acceptat să-i dea banii. Totodată, cei doi au convenit ca jumătate de milion să fie achitat în avans, iar restul, când staţiile PECO vor funcţiona. Şor mai vorbește despre înțelegerea cu Flat de a răscumpera creditele neperformante ale BEM, sute de mii de lei la „Franzeluţa” şi CNAM. Numele lui Vlad Plahotniuc apare doar într-un singur episod și într-o lumină pozitivă.
Judecătorii care-i decid soarta lui Filat
Cei trei judecători care au decis soarta fostului premier sunt Andrei Niculcea, Galina Moscalciuc şi Sergiu Lazări. Niculcea este judecător din iulie 2015. Înainte de a îmbrăca roba de magistrat, acesta a fost procuror, iniţial, în raioanele Cantemir şi Căuşeni, iar din 2010, în secţia judiciar-penală din cadrul Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale. Galina Moscalciuc este judecătoare din anul 2005 şi a activat toată cariera în cadrul Judecătoriei Buiucani. Moscalciuc este judecătoarea care l-a achitat pe Ion Perju, poliţistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, în dosarul 7 aprilie. Ulterior, sentinţa magistratei a fost anulată de instanţele superioare. Sergiu Lazări este judecător din anul 1990, fiind şi el fost procuror. Lazări a ajuns la Judecătoria Buiucani încă în 1993. Acesta s-a remarcat în ultimii ani printr-o relaţie brutală cu presa, refuzând accesul la mai multe şedinţe de judecată. Lazări este judecătorul care examinează, de mai bine de cinci ani, dosarul fostului comisar adjunct al mun. Chişinău, Iacob Gumeniţă, fără a pronunţa sentinţa. De câteva luni, Lazări a anunţat că a plecat în deliberare, fără a anunţa data pronunţării sentinţei.