După ce a condus trei ani PG, Parlamentul susține că Harunjen a fost numit ilegal. Ce urmează
Cu câteva minute în urmă, deputații Blocului ACUM și cei din PSRM au adoptat o hotărâre prin care a constatat că în 2016 Eduard Harunjen nu ar fi fost „eligibil” pentru a prelua șefia PG, pe motiv că, timp de nouă luni înainte de a deveni procuror general, a deţinut calitatea membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de procuror general interimar, fapt care ar încălca Legea cu privire la Procuratură. Hotărârea nu are efect juridic.
Prin aceeași hotărâre, Parlamentul a decis să transmită lui Igor Dodon „recomandarea” de a emite în privința lui Eduard Harunjen a unui decret „privind constatarea încetării raporturilor de serviciu”.
Respectiv, după intrarea în vigoare a hotărârii, urmează ca punctul decisiv în privița procurorului general să fie pus de șeful statului, Igor Dodon.
Demisia lui Eduard Harunjen a fost cerută în ultima perioadă de societatea civilă, care a inițiat semnare aunei petiții online în acest sens, și de factorii politici de la guvernare.
După ce Eduard Harunjen a declarat că timp de trei ani de mandat a respectat cu stricteze legea, că PG nu a fost influențată de factorul politic și că nu va pleca benevol de la conducerea PG, șeful statului i-a sugerat că ar putea fi modificată Legea cu privire la Procuratură pentru a-l demite din funcție.
Ieri, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, a declarat pentru ZdG că juriștii instituției, caută „formule” pentru demiterea din funcție a lui Eduard Harunjen.
- DOC/ Scenariul Parlamentului pentru demiterea lui Harunjen
- Scenariul privind înlăturarea lui Harunjen de la șefia PG și replica procurorului: „în țara aceasta e posibil orice”
Eduard Harunjen conduce Procuratura Generală din decembrie 2016, când a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor câștigător al concursului pentru fotoliul de procuror general și numit în funcție prin decretul președintelui Nicolae Timofti.
Eduard Harunjen are o experiență de peste 20 de ani în organele Procuraturii. Acesta locuiește într-un imobil de milioane din capitală, pe str. N. Smochină, la o aruncătură de băț de cartierul luxos din str. Ciocârliei, atribuit familiei Voronin. Casa a fost dată în exploatare în anul 2011, când Harunjen deținea funcția de procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale (PG). Imobilul cu două niveluri, spunea Harunjen, pentru ZdG, în 2013,când scriam despre locuința familiei sale, l-a construit „timp de 13 ani. În 1995, am primit un apartament. În 2000, l-am vândut. Cu acei bani şi cu banii de la nuntă mi-am construit casa”.
Pe lângă casa și terenul aferent, candidatul la funcția de procuror general deține și un alt teren de 5 ari, amplasat chiar lângă imobilul său și pe care l-a cumpărat în vara anului 2000. În declarația de avere, Harunjen scrie că a plătit pentru acel teren un „preț contractual de 15 mii de lei”. Astăzi, un asemenea bun poate fi vândut cu aproximativ 70 de mii de euro, conform prețului de piață (!).
Citiți și: