Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Membrii CSM solicită anularea…

DOC Membrii CSM solicită anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au depus luni, 30 septembrie, o contestație prin care solicită anularea hotărârii Adunării generale extraordinare a judecătorilor de vineri, 27 septembrie, privind ridicarea mandatelor acestora.

Autorii menționează că membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor, iar pentru o parte din membrii CSM acest număr nu constituie nici jumătate din voturile cu care au fost aleși.

„Au fost lezate drepturile la mai mult de 1/2 din judecătorii care au acordat votul de încredere acestor membri ai CSM.

În aceste condiții, hotărârea AGJ excepționale este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale: fiind încălcată procedura de convocare a adunării, în lipsa unui temei legal, adunarea fiind nedeliberativă, cât și fiind încălcat dreptul majorității judecătorilor care au acordat votul de încredere membrilor CSM”, este notat în contestație.

Totodată, Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru precizează că hotărârea de vineri și actele necesare în acest sens nu au fost prezentate CSM, contestația fiind depusă „în baza informației din mass-media”.

Anterior, șefa Guvernului, Maia Sandu, precum și ministra Justiției, Olesea Stamate, au declarat că adunarea s-a desfășurat cu încălcarea procedurii, iar hotărârile luate nu au efecte juridice.

Șase membri permanenți ai CSM și unul supleant au rămas vineri, 27 septembrie, fără mandat. Decizia a fost luată în urma votului de la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Totodată, a fost stabilit ca următoarea Adunare generală extraordinară a judecătorilor să aibă loc la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la 13 septembrie la Secretariatul CSM. La 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului. Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar la 20 septembrie instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor. În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca adunarea. În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie. La 25 septembrie, CSM a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia din 20 septembrie a CA Chișinău, dar CSJ a respins recursul CSM.